Vollegrond

Foto & video 2574 bekeken

Comfortabel en efficiënt sluitkool oogsten

Nico en Jan Mol uit Oudkarspel werken sinds drie jaar met hun oogstsysteem op rupsen voor sluitkool. Dat gaat met drie personen voor het snijden en twee personen voor het inleggen van kool in de boxen. De capaciteit ligt tussen de 50 en 65 ton per dag, afhankelijk van de maat van de kool. Hoe dit werkt is te zien in onderstaande fotoreportage.

Foto

 • Het transport van de lege koolboxen naar het veld en van de kool naar de koelcel gaat met getrokken transportwagens. Op zo’n wagen staat een los platform, vergelijkbaar met dat van een losse puincontainer. In jargon heet zo’n platform een ’flat’, is 6,5 meter lang, 2,20 meter breed, en gewoon te koop. Op zo’n platform is plaats voor acht boxen, in twee rijen van vier boxen. De transportwagens hebben mechanische of luchtvering, dat stuurt aanzienlijk prettiger dan een starre wagen en is minder belastend voor de kool.

  Het transport van de lege koolboxen naar het veld en van de kool naar de koelcel gaat met getrokken transportwagens. Op zo’n wagen staat een los platform, vergelijkbaar met dat van een losse puincontainer. In jargon heet zo’n platform een ’flat’, is 6,5 meter lang, 2,20 meter breed, en gewoon te koop. Op zo’n platform is plaats voor acht boxen, in twee rijen van vier boxen. De transportwagens hebben mechanische of luchtvering, dat stuurt aanzienlijk prettiger dan een starre wagen en is minder belastend voor de kool.

 • Een overzicht van het oogst- en transportsysteem in het veld, bestaande uit de zelfrijdende oogsthulp (rechts) en de carrier voor het transport van de boxen en van de kool in het veld. Alles staat op rupsen, dus ook de trekker voor de carrier.

  Een overzicht van het oogst- en transportsysteem in het veld, bestaande uit de zelfrijdende oogsthulp (rechts) en de carrier voor het transport van de boxen en van de kool in het veld. Alles staat op rupsen, dus ook de trekker voor de carrier.

 • De oogsthulp in meer detail, bestaande uit een oogstgedeelte en een platform voor de boxen. Het rupsonderstel met Deutz-motor is van Tumoba.Dit platform werd ooit gebruikt voor de oogst van bospeen. De broers Mol kochten het rupsonderstel van de toenmalige eigenaars, nadat het tien jaar ergens buiten had gestaan had gestaan. Kees Mol bedacht en zorgde voor de ombouw van het geheel voor de oogst van sluitkool.

  De oogsthulp in meer detail, bestaande uit een oogstgedeelte en een platform voor de boxen. Het rupsonderstel met Deutz-motor is van Tumoba.Dit platform werd ooit gebruikt voor de oogst van bospeen. De broers Mol kochten het rupsonderstel van de toenmalige eigenaars, nadat het tien jaar ergens buiten had gestaan had gestaan. Kees Mol bedacht en zorgde voor de ombouw van het geheel voor de oogst van sluitkool.

 • De oogster heeft een eigen RTK-GPS systeem, dat het geheel op koers houdt. De kool is ook met GPS geplant.

  De oogster heeft een eigen RTK-GPS systeem, dat het geheel op koers houdt. De kool is ook met GPS geplant.

 • Het snijden van de kool gebeurt door drie personen, die ieder drie rijen voor hun rekening nemen. De oogsters zitten op kniel-/zitstoelen, waarvan de hoogte traploos en naar eigen inzicht instelbaar is. Kruipen is er dus niet meer bij en de oogsters doen hun werk in een regen- en winddichte overkapping. Vanaf het begin van de werkdag kan altijd met kunstlicht worden gewerkt, dat werkt eveneens comfortverhogend.

  Het snijden van de kool gebeurt door drie personen, die ieder drie rijen voor hun rekening nemen. De oogsters zitten op kniel-/zitstoelen, waarvan de hoogte traploos en naar eigen inzicht instelbaar is. Kruipen is er dus niet meer bij en de oogsters doen hun werk in een regen- en winddichte overkapping. Vanaf het begin van de werkdag kan altijd met kunstlicht worden gewerkt, dat werkt eveneens comfortverhogend.

 • De kool wordt op schaaltjes op een voorlangs bewegende transportband gelegd, tot op een de opvoerelevator. Aan de ene kant van de elevator zitten twee personen, aan de andere kant één persoon. Om ‘opstoppingen’ bij de overname van de kool vanaf de schaaltjes op de opvoerelelevator te voorkomen, legt iedere snijder de kool op een bakje van een specifieke kleur. Dat werkt prima, zonder dat daarvoor ingewikkelde systemen nodig zijn. De opvoerelevator bestaat uit een transportband met een zacht rubberen bovenband van gevlochten binnenbanden. De kool ligt op de opvoerelevator geheel stil en heeft dus niets te lijden.

  De kool wordt op schaaltjes op een voorlangs bewegende transportband gelegd, tot op een de opvoerelevator. Aan de ene kant van de elevator zitten twee personen, aan de andere kant één persoon. Om ‘opstoppingen’ bij de overname van de kool vanaf de schaaltjes op de opvoerelelevator te voorkomen, legt iedere snijder de kool op een bakje van een specifieke kleur. Dat werkt prima, zonder dat daarvoor ingewikkelde systemen nodig zijn. De opvoerelevator bestaat uit een transportband met een zacht rubberen bovenband van gevlochten binnenbanden. De kool ligt op de opvoerelevator geheel stil en heeft dus niets te lijden.

 • Twee personen leggen op het platform de kool in de koolboxen. De transportband waarmee de kool vanaf de elevator wordt aangevoerd, ligt in het midden tussen de twee rijen boxen.

  Twee personen leggen op het platform de kool in de koolboxen. De transportband waarmee de kool vanaf de elevator wordt aangevoerd, ligt in het midden tussen de twee rijen boxen.

 • De flat met boxen op het platform van de oogsthulp.

  De flat met boxen op het platform van de oogsthulp.

 • Zijn de acht boxen op een flat vol, dan komt de carrier in actie. De trekker en de carrier staan beide op rupsen, het onderstel onder de carrier is geheel vrijlopend, wordt ook niet aangedreven. Door de lage gronddruk is de insporing minimaal.

  Zijn de acht boxen op een flat vol, dan komt de carrier in actie. De trekker en de carrier staan beide op rupsen, het onderstel onder de carrier is geheel vrijlopend, wordt ook niet aangedreven. Door de lage gronddruk is de insporing minimaal.

 • De flat met de volle boxen wordt met een haakarm uit de oogster getrokken. De arm is dusdanig geconstrueerd dat de flat nagenoeg volledig verticaal blijft liggen.

  De flat met de volle boxen wordt met een haakarm uit de oogster getrokken. De arm is dusdanig geconstrueerd dat de flat nagenoeg volledig verticaal blijft liggen.

 • Het platform op de oogster zonder flat.

  Het platform op de oogster zonder flat.

 • De afvoer van de kool op het veld.

  De afvoer van de kool op het veld.

 • Op de weg staat al een lege transportwagen om de kool te ontvangen.

  Op de weg staat al een lege transportwagen om de kool te ontvangen.

 • De flat met kool wordt op de transportwagen geduwd. Dat vraag amper een minuut. De haakarm zorgt er ook nu van dat de flat horizontaal blijft liggen.

  De flat met kool wordt op de transportwagen geduwd. Dat vraag amper een minuut. De haakarm zorgt er ook nu van dat de flat horizontaal blijft liggen.

 • De hoeveelheid modder en klei stelt nauwelijks iets voor. Vegen en schuiven is niet nodig.

  De hoeveelheid modder en klei stelt nauwelijks iets voor. Vegen en schuiven is niet nodig.

 • Het plaatsen van een nieuwe flat met lege boxen op de carrier.

  Het plaatsen van een nieuwe flat met lege boxen op de carrier.

 • Afvoer naar het veld.

  Afvoer naar het veld.

 • Afvoer van de kool naar het bedrijf, zonder gedoe met kleikluiten.

  Afvoer van de kool naar het bedrijf, zonder gedoe met kleikluiten.

 • Opslag.

  Opslag.

Of registreer je om te kunnen reageren.