Vollegrond

Foto & video 1433 bekeken

Magnesium- en kaligebrek desastreus voor prei

Uit de resultaten van het gebreksziektenveld op PPO Marwijksoord in het Drentse Rolde blijkt duidelijk dat stikstof, magnesium en kalium de grootste invloed hebben op de groei van prei. In onderstaande fotoreportage worden de verschijnselen door gebrek aan elementen zo goed mogelijk in beeld gebracht. Op het gebreksziektenveld is al zestig jaar één element per object consequent niet toegediend en dit jaar werd daar voor het eerst door Agrifirm Plant ter plaatse gezaaide prei geteeld.

Foto

 • Voor een bezoek aan het gebreksziektenveld nodigde Agrifirm Plant al haar preitelers uit. Die kwamen vanuit de regio, maar ook vanuit Noord-Brabant en Limburg.

  Voor een bezoek aan het gebreksziektenveld nodigde Agrifirm Plant al haar preitelers uit. Die kwamen vanuit de regio, maar ook vanuit Noord-Brabant en Limburg.

 • Rechts volledig bemest, links is de strook waar zestig jaar geen stikstof is gestrooid. Het verschil is duidelijk, hoewel het object stikstof nog vrij goed groeit.

  Rechts volledig bemest, links is de strook waar zestig jaar geen stikstof is gestrooid. Het verschil is duidelijk, hoewel het object stikstof nog vrij goed groeit.

 • Rechts geen stikstof, links geen kalium. Bij geen kalium vallen vooral de dode punten op, maar het gewas bevat ook slechts een derde aan de hoeveelheid kalium ten opzichte van volledig bemest.

  Rechts geen stikstof, links geen kalium. Bij geen kalium vallen vooral de dode punten op, maar het gewas bevat ook slechts een derde aan de hoeveelheid kalium ten opzichte van volledig bemest.

 • Rechts geen kalium, links geen fosfaat. Het effect van fosfaatgebrek is kleiner dan dat van kaliumgebrek.

  Rechts geen kalium, links geen fosfaat. Het effect van fosfaatgebrek is kleiner dan dat van kaliumgebrek.

 • Rechts geen fosfaat, links geen magnesium. Geen magnesium is het minste object, maar met de aantekening dat er in dat object vermoedelijk meer speelt dan alleen magnesiumgebrek.

  Rechts geen fosfaat, links geen magnesium. Geen magnesium is het minste object, maar met de aantekening dat er in dat object vermoedelijk meer speelt dan alleen magnesiumgebrek.

 • Rechts geen magnesium, links geen koper. Het gewas toont nauwelijks effect op kopergebrek, maar op het veld is het kopergehalte ook nog steeds voldoende hoog.

  Rechts geen magnesium, links geen koper. Het gewas toont nauwelijks effect op kopergebrek, maar op het veld is het kopergehalte ook nog steeds voldoende hoog.

 • Er was volop interesse voor een bezoek aan dit unieke proefveld.

  Er was volop interesse voor een bezoek aan dit unieke proefveld.

Of registreer je om te kunnen reageren.