Vollegrond

Foto & video

Water. Heel veel water

Redden wat er te redden valt. Na plaatselijk ruim 100 millimeter regen is er vooral op Goeree Overflakkee veel wateroverlast ontstaan. Met man en macht worden greppels gegraven en water gepompt om de percelen weer droog te krijgen. Het waterschap heeft bijna honderd extra pompen ingezet om het overvloedige water af te voeren. De verwachting is dat het waterpeil over zes tot acht dagen weer normaal is. Hieronder de situatie op Goeree Overflakkee in beeld.

Foto

 • In Oude Tonge graaft biologisch akkerbouwer Ronald Vader geulen door zijn perceel wortelen. Op het lager gelegen deel van het perceel staat het water tot de bovenkant van de rug. "De wortels zouden vandaag gerooid worden", zegt de akkerbouwer. Als de wortels te lang in het water staan, gaan ze rotten. Dan moet de oogst als verloren worden beschouwd. De akkerbouwer hoopt dat het water snel genoeg zakt.

  In Oude Tonge graaft biologisch akkerbouwer Ronald Vader geulen door zijn perceel wortelen. Op het lager gelegen deel van het perceel staat het water tot de bovenkant van de rug. "De wortels zouden vandaag gerooid worden", zegt de akkerbouwer. Als de wortels te lang in het water staan, gaan ze rotten. Dan moet de oogst als verloren worden beschouwd. De akkerbouwer hoopt dat het water snel genoeg zakt.

  Foto: Mariska Vermaas
 • Door de gegraven greppels stroomt het water snel. In het oostelijk deel van Goeree Overflakkee is het waterpeil in de sloten nog relatief laag, waardoor er voldoende ruimte is om het water af te voeren.

  Door de gegraven greppels stroomt het water snel. In het oostelijk deel van Goeree Overflakkee is het waterpeil in de sloten nog relatief laag, waardoor er voldoende ruimte is om het water af te voeren.

  Foto: Mariska Vermaas
 • Vader kijkt hoe hij de greppel het handigst naar de sloot kan graven. Zijn hond zorgt voor gezelschap bij het zware werk.

  Vader kijkt hoe hij de greppel het handigst naar de sloot kan graven. Zijn hond zorgt voor gezelschap bij het zware werk.

  Foto: Mariska Vermaas
 • Waterschap Hollandse Delta heeft ongeveer honderd extra pompen ingezet om het water zo snel mogelijk af te voeren. Zo ook hier bij het gemaal bij Oude Tonge.

  Waterschap Hollandse Delta heeft ongeveer honderd extra pompen ingezet om het water zo snel mogelijk af te voeren. Zo ook hier bij het gemaal bij Oude Tonge.

  Foto: Mariska Vermaas
 • Akkerbouwers Pieter (l) en Piet Molenaar hebben een kraan ingehuurd om greppels te graven op een perceel Agria's van 21 hectare. "We hebben geluk dat het water allemaal naar één kant van het perceel stroomt", zegt Pieter. Hij hoopt dat het perceel te redden is. "Maar dan moet het geen dagen gaan duren."

  Akkerbouwers Pieter (l) en Piet Molenaar hebben een kraan ingehuurd om greppels te graven op een perceel Agria's van 21 hectare. "We hebben geluk dat het water allemaal naar één kant van het perceel stroomt", zegt Pieter. Hij hoopt dat het perceel te redden is. "Maar dan moet het geen dagen gaan duren."

  Foto: Mariska Vermaas
 • De kraan graaft brede greppels, waarna het water als een kolkende rivier van het land af stroomt. Molenaar heeft het overgrote deel van zijn aardappeloogst van in totaal 64 hectare al binnen. In Stad aan 't Haringvliet viel 90 mm regen.

  De kraan graaft brede greppels, waarna het water als een kolkende rivier van het land af stroomt. Molenaar heeft het overgrote deel van zijn aardappeloogst van in totaal 64 hectare al binnen. In Stad aan 't Haringvliet viel 90 mm regen.

  Foto: Mariska Vermaas
 • Ook op percelen waar al nieuwe gewassen zijn ingezaaid staat water. Op dit perceel bij Middelharnis zijn ook greppels gegraven om het water af te laten.

  Ook op percelen waar al nieuwe gewassen zijn ingezaaid staat water. Op dit perceel bij Middelharnis zijn ook greppels gegraven om het water af te laten.

  Foto: Mariska Vermaas
 • Dijkgraaf Jan Geluk van Waterschap Hollandse Delta verwacht dat het waterpeil op Goeree Overflakkee over zes tot acht dagen weer normaal is. Met de honderd extra pompen kan per dag 18 mm regen worden afgevoerd. De normale capaciteit is 15 mm regen per dag.

  Dijkgraaf Jan Geluk van Waterschap Hollandse Delta verwacht dat het waterpeil op Goeree Overflakkee over zes tot acht dagen weer normaal is. Met de honderd extra pompen kan per dag 18 mm regen worden afgevoerd. De normale capaciteit is 15 mm regen per dag.

  Foto: Mariska Vermaas
 • Het waterpeil bij gemaal Koert bij Middelharnis staat tot de kade. Normaal staat het water een meter onder de rand. Het water wordt gespuid op het Haringvliet.

  Het waterpeil bij gemaal Koert bij Middelharnis staat tot de kade. Normaal staat het water een meter onder de rand. Het water wordt gespuid op het Haringvliet.

  Foto: Mariska Vermaas
 • Niet alleen pompen worden vanuit verschillende plaatsen aangevoerd, er moeten ook buizen worden aangevoerd om het water over de dijk te transporteren.

  Niet alleen pompen worden vanuit verschillende plaatsen aangevoerd, er moeten ook buizen worden aangevoerd om het water over de dijk te transporteren.

  Foto: Mariska Vermaas
 • Ook op gewoelde percelen staat na 100 mm regen gewoon water.

  Ook op gewoelde percelen staat na 100 mm regen gewoon water.

  Foto: Mariska Vermaas
 • De sloot loopt naadloos over in het perceel, zoals hier in Sommelsdijk. Het graven van geulen heeft bij dit waterpeil in de sloot geen enkele zin.

  De sloot loopt naadloos over in het perceel, zoals hier in Sommelsdijk. Het graven van geulen heeft bij dit waterpeil in de sloot geen enkele zin.

  Foto: Mariska Vermaas
 • Bij akkerbouwer Aart Baars in Sommelsdijk loopt het water vanuit de sloot zijn perceel aardappelen op. Van het perceel zit nog ongeveer 10 hectare in de grond. Baars vreest voor de kwaliteit van het gewas. Baars heeft ook nog 15 hectare bieten in de grond. "Maar over de aardappelen ben ik het meest bezorgd."

  Bij akkerbouwer Aart Baars in Sommelsdijk loopt het water vanuit de sloot zijn perceel aardappelen op. Van het perceel zit nog ongeveer 10 hectare in de grond. Baars vreest voor de kwaliteit van het gewas. Baars heeft ook nog 15 hectare bieten in de grond. "Maar over de aardappelen ben ik het meest bezorgd."

  Foto: Mariska Vermaas
 • Medewerkers van pompoenentelers Leen en Ina van Prooijen uit Dirksland halen de laatste pompoenen van het land. Het gewas ligt in het water, maar dat is volgens Van Prooijen geen groot probleem.

  Medewerkers van pompoenentelers Leen en Ina van Prooijen uit Dirksland halen de laatste pompoenen van het land. Het gewas ligt in het water, maar dat is volgens Van Prooijen geen groot probleem.

  Foto: Mariska Vermaas
 • Van Prooijen verwacht weinig schade te hebben van de regen. "We hebben vandaag de laatste pompoenen van het land gehaald. De oogst is klaar. Als de regen eerder was gekomen, hadden we veel schade gehad. Ik maak me meer zorgen over de boeren die nog aardappelen in de grond hebben."

  Van Prooijen verwacht weinig schade te hebben van de regen. "We hebben vandaag de laatste pompoenen van het land gehaald. De oogst is klaar. Als de regen eerder was gekomen, hadden we veel schade gehad. Ik maak me meer zorgen over de boeren die nog aardappelen in de grond hebben."

  Foto: Mariska Vermaas
 • Water. Heel veel water
  Foto: Mariska Vermaas
 • In het gebied tussen Stellendam en Melissant is de meeste regen gevallen. De 120 mm zorgt ervoor dat percelen zijn veranderd in grote meren. Boeren doen wat ze kunnen door greppels te graven, eventueel met groot materieel.

  In het gebied tussen Stellendam en Melissant is de meeste regen gevallen. De 120 mm zorgt ervoor dat percelen zijn veranderd in grote meren. Boeren doen wat ze kunnen door greppels te graven, eventueel met groot materieel.

  Foto: Mariska Vermaas
 • Met man en macht wordt gewerkt om het water weg te krijgen. Boeren pompen zelf water weg uit de polder. Akkerbouwer Marco Buijs uit Dirksland kocht maandagmorgen een pomp in Utrecht.

  Met man en macht wordt gewerkt om het water weg te krijgen. Boeren pompen zelf water weg uit de polder. Akkerbouwer Marco Buijs uit Dirksland kocht maandagmorgen een pomp in Utrecht.

  Foto: Mariska Vermaas
 • De nieuwe pomp wordt maandagmiddag direct in gebruik genomen. Buijs heeft nog aardappelen, bieten en chichorei in de grond. Vooral in de aardappelen vreest hij voor een behoorlijke schade. "Ze staan nu droog, maar hebben wel bijna 24 uur in het water gestaan."

  De nieuwe pomp wordt maandagmiddag direct in gebruik genomen. Buijs heeft nog aardappelen, bieten en chichorei in de grond. Vooral in de aardappelen vreest hij voor een behoorlijke schade. "Ze staan nu droog, maar hebben wel bijna 24 uur in het water gestaan."

  Foto: Mariska Vermaas
 • Het water uit de polder wordt naar het Zuiderdiep gepompt, waarna het bij laag water op de Noordzee wordt gespuid.

  Het water uit de polder wordt naar het Zuiderdiep gepompt, waarna het bij laag water op de Noordzee wordt gespuid.

  Foto: Mariska Vermaas
 • De buizen voor het pompen liggen over de weg, waardoor de weg is afgesloten.

  De buizen voor het pompen liggen over de weg, waardoor de weg is afgesloten.

  Foto: Mariska Vermaas
 • Met veel geweld stroomt het opgepompte water het Zuiderdiep in.

  Met veel geweld stroomt het opgepompte water het Zuiderdiep in.

  Foto: Mariska Vermaas
 • Niet alleen waterschap en boeren zijn in de weer. In Stellendam staat een rij brandweerwagens en -pompen water weg te pompen bij de rand van het dorp.

  Niet alleen waterschap en boeren zijn in de weer. In Stellendam staat een rij brandweerwagens en -pompen water weg te pompen bij de rand van het dorp.

  Foto: Mariska Vermaas
 • Water. Heel veel water
  Foto: Mariska Vermaas
 • Water... overal water

  Water... overal water

  Foto: Mariska Vermaas

Of registreer je om te kunnen reageren.