Vollegrond

Foto & video 1623 bekeken

Drukke boel op Rodeko sluitkooldag

Volle bak was het afgelopen zaterdag op de jaarlijkse sluitkooldag van telersvereniging Rodeko. Telers vermaakten zich prima in de goed verwarmde loods van J. Wagenaar in Oudkarspel. Ook was er een flink aantal standhouders. Het waren er op de kop af 46,5 aldus de organisatoren. Groenten en Fruit nam een kijkje.

Bekijk hier het filmpje van de Stetekee schoffelmachine.

Foto

 • Nickerson –Zwaan komt met wittekoolras NiZ 17-1265, specifiek voor de industrie met 36'ers en grotere maten. Deze kool voor de middellange bewaring komt dit jaar voor het eerste jaar in de praktijk. Witttekoolras Forza wordt in 2013 geïntroduceerd. Deze lange bewaarder is in vergelijking met het ras Sting wat groeikrachtiger. Forza doet het goed op wat stuggere grond. Plantaantal tot 40.000 stuks per hectare.

  Nickerson –Zwaan komt met wittekoolras NiZ 17-1265, specifiek voor de industrie met 36'ers en grotere maten. Deze kool voor de middellange bewaring komt dit jaar voor het eerste jaar in de praktijk. Witttekoolras Forza wordt in 2013 geïntroduceerd. Deze lange bewaarder is in vergelijking met het ras Sting wat groeikrachtiger. Forza doet het goed op wat stuggere grond. Plantaantal tot 40.000 stuks per hectare.

 • Bejo heeft al enkele jaren het bewaarras Klimaro, een rode bewaarder voor de range 2 tot 4 kilo. Het ras is goed voor de late industrieteelt en uit de koelcel. Volgens verkoopleider Perry Kuilboer van Bejo sluit Klimaro aan op het gegeven dat industriële verwerkers steeds vaker vanaf het najaar met sluitkool aan de gang gaan. Een bijkomend aspect is de beperkte spreiding in gewicht. “Industrierassen zitten gemiddeld in de range 2,5 tot 4,5 kilo, gemiddeld uitkomend op 3,4 tot 3,8 kilo. Met Klimaro zit je op 3,4 tot 3,8 kilo, met een hoog soortelijk gewicht.”

  Bejo heeft al enkele jaren het bewaarras Klimaro, een rode bewaarder voor de range 2 tot 4 kilo. Het ras is goed voor de late industrieteelt en uit de koelcel. Volgens verkoopleider Perry Kuilboer van Bejo sluit Klimaro aan op het gegeven dat industriële verwerkers steeds vaker vanaf het najaar met sluitkool aan de gang gaan. Een bijkomend aspect is de beperkte spreiding in gewicht. “Industrierassen zitten gemiddeld in de range 2,5 tot 4,5 kilo, gemiddeld uitkomend op 3,4 tot 3,8 kilo. Met Klimaro zit je op 3,4 tot 3,8 kilo, met een hoog soortelijk gewicht.”

 • Zaadbedrijf Syngenta heeft met Prodikos een makkelijke pelbaar CMS-wittekoolras met een stuksgewicht tussen 3 en 6 kilo voor de oogst vanaf oktober, met een plantafstand van 50 x 50/45 centimeter. Prodikos is hoog resistent tegen Fusarium. 
Vermeldenswaard, aldus adviseur Joop Hof, is bovendien het wittekoolras Zenon voor de teelt van 36-ers. “Het ras produceerde makkelijk boven 100 ton per hectare.”

  Zaadbedrijf Syngenta heeft met Prodikos een makkelijke pelbaar CMS-wittekoolras met een stuksgewicht tussen 3 en 6 kilo voor de oogst vanaf oktober, met een plantafstand van 50 x 50/45 centimeter. Prodikos is hoog resistent tegen Fusarium. Vermeldenswaard, aldus adviseur Joop Hof, is bovendien het wittekoolras Zenon voor de teelt van 36-ers. “Het ras produceerde makkelijk boven 100 ton per hectare.”

 • De camera’s van de Steketee schoffelmachine voor onkruid in de plantrij, houden in de gaten dat de schoffels op tijd openen en sluiten. Ze zijn gebaat met zo min mogelijk licht. Zo wordt verstorende schaduwwerking voorkomen. Het mechanisme waarmee de messen in en buiten de gewasrijen worden gedrukt, wordt aangedreven met perslucht van een eigen compressor op de machine. De rijsnelheid ligt op 2,5 tot 3 km per uur. Het openen en sluiten van de messen rondom een plant ligt voor kool in het begin van de teelt op 4 à 5 centimeter. De verstelling van de afzonderlijke schoffelelementen kan traploos. Vanaf dit jaar gaat de machine in de verkoop. Het apparaat kost in 3-meteruitvoering voor vier rijen zo’n 65.000 euro, als tweerijer, uitvoering 1,5 meter, is de richtprijs 55.000 euro.

  De camera’s van de Steketee schoffelmachine voor onkruid in de plantrij, houden in de gaten dat de schoffels op tijd openen en sluiten. Ze zijn gebaat met zo min mogelijk licht. Zo wordt verstorende schaduwwerking voorkomen. Het mechanisme waarmee de messen in en buiten de gewasrijen worden gedrukt, wordt aangedreven met perslucht van een eigen compressor op de machine. De rijsnelheid ligt op 2,5 tot 3 km per uur. Het openen en sluiten van de messen rondom een plant ligt voor kool in het begin van de teelt op 4 à 5 centimeter. De verstelling van de afzonderlijke schoffelelementen kan traploos. Vanaf dit jaar gaat de machine in de verkoop. Het apparaat kost in 3-meteruitvoering voor vier rijen zo’n 65.000 euro, als tweerijer, uitvoering 1,5 meter, is de richtprijs 55.000 euro.

 • Een sluitkooldag van Rodeko is niet compleet zonder verkiezing van de ‘Tukke Tuinder. Dat is een sluitkoolteler die deze keer in staat was om vijf gebreksziekten in kool te herkennen, en de neuzen van tien verschillende trekkermerken. Verder moest hij/ zij raden naar het aantal kolen in een kist en op de hand het gewicht schatten van een enkele kool. De eerste prijs ging deze keer naar Rob Weel uit Waarland (links op de foto), hij kreeg een nummerplaat voor op de trekker met de aanduiding ‘Tukke tuinder’, een prijzenpakket van 250 euro en een beker.

  Een sluitkooldag van Rodeko is niet compleet zonder verkiezing van de ‘Tukke Tuinder. Dat is een sluitkoolteler die deze keer in staat was om vijf gebreksziekten in kool te herkennen, en de neuzen van tien verschillende trekkermerken. Verder moest hij/ zij raden naar het aantal kolen in een kist en op de hand het gewicht schatten van een enkele kool. De eerste prijs ging deze keer naar Rob Weel uit Waarland (links op de foto), hij kreeg een nummerplaat voor op de trekker met de aanduiding ‘Tukke tuinder’, een prijzenpakket van 250 euro en een beker.

Of registreer je om te kunnen reageren.