Vollegrond

Foto & video

Spruitentelers Herbert gaan voor zelf spuiten

Jan en Ronald Herbert uit Zeewolde doen de gewasbescherming van hun ruim 200 hectare spruiten zelf. Dat is verrassender dan het op het eerste gezicht lijkt, ook voor henzelf. Sinds kort zijn ze de eigenaars van een nieuwe Agrifac zelfrijder en hebben een gewasbeschermingsspecialist aangetrokken. Tekst & foto’s: Joost Stallen

Foto

 • De broers Herbert bestelden de Agrifac Condor in maart en in juni werd hij al afgeleverd. De boombreedte is 45 meter, verdeeld over 15 secties. De tankinhoud is 5.000 liter. De machine is uitgerust met GPS.

  De broers Herbert bestelden de Agrifac Condor in maart en in juni werd hij al afgeleverd. De boombreedte is 45 meter, verdeeld over 15 secties. De tankinhoud is 5.000 liter. De machine is uitgerust met GPS.

 • De term ‘GreenflowPlus’ slaat op de combinatie van een razendsnelle, pneumatisch gestuurde drukregeling voor de vloeistofafgifte en de maatregelen die zijn genomen om de hoeveelheid restvloeistof te beperken tot minder dan 10 liter. Dit betreft onder andere de opzet van de regelunit en het ontwerp van de verlaagde vloeistofuitloop in de tank.

  De term ‘GreenflowPlus’ slaat op de combinatie van een razendsnelle, pneumatisch gestuurde drukregeling voor de vloeistofafgifte en de maatregelen die zijn genomen om de hoeveelheid restvloeistof te beperken tot minder dan 10 liter. Dit betreft onder andere de opzet van de regelunit en het ontwerp van de verlaagde vloeistofuitloop in de tank.

 • Vrije hoogte 1,25 meter, met het het Agrifac-spuiten kenmerkende diagonaal werkende veersysteem. De hydrauliekslangen van de wielmotoren zijn ingepakt om eventuele beschadiging van spruitenplanten te voorkomen.

  Vrije hoogte 1,25 meter, met het het Agrifac-spuiten kenmerkende diagonaal werkende veersysteem. De hydrauliekslangen van de wielmotoren zijn ingepakt om eventuele beschadiging van spruitenplanten te voorkomen.

 • De banden zijn 52 centimeter breed, de afstand in de rij in het spuitpad is daarop afgestemd.

  De banden zijn 52 centimeter breed, de afstand in de rij in het spuitpad is daarop afgestemd.

 • HTA-dop met individuele pneumatische afsluiters. De circulatie in de spuitboom blijft altijd intact. HTA-doppen worden normaal gebruikt voor afgiftes van 80 tot 180 liter per hectare. Chauffeur Waiboer houdt in spruiten een hogere afgifte aan door aanpassing van de rijsnelheid. De HTA-doppen zitten in vierlinghouders in combinatie met grove druppeldoppen voor de onkruidbestrijding en bespuitingen met Nemaslug.

  HTA-dop met individuele pneumatische afsluiters. De circulatie in de spuitboom blijft altijd intact. HTA-doppen worden normaal gebruikt voor afgiftes van 80 tot 180 liter per hectare. Chauffeur Waiboer houdt in spruiten een hogere afgifte aan door aanpassing van de rijsnelheid. De HTA-doppen zitten in vierlinghouders in combinatie met grove druppeldoppen voor de onkruidbestrijding en bespuitingen met Nemaslug.

 • Aan de cabine hangen acht gewone en acht xenonlampen voor nachtwerk.

  Aan de cabine hangen acht gewone en acht xenonlampen voor nachtwerk.

 • De belangrijkste componenten om de spuit in het veld te bedienen: links de joystick voor het veldwerk met boombediening ( hoog/laag, balancering), snelheidsregeling/cruisecontrol en kopakkermanagement, hoofdbeeldscherm, en de joystick voor het in- en uitklappen van de boom.

  De belangrijkste componenten om de spuit in het veld te bedienen: links de joystick voor het veldwerk met boombediening ( hoog/laag, balancering), snelheidsregeling/cruisecontrol en kopakkermanagement, hoofdbeeldscherm, en de joystick voor het in- en uitklappen van de boom.

 • Touchscreenbediening voor het oproepen en instellen van de belangrijkste machinefuncties.

  Touchscreenbediening voor het oproepen en instellen van de belangrijkste machinefuncties.

 • Het beeldscherm voor het achteruitrijden is bijna gangbaar.

  Het beeldscherm voor het achteruitrijden is bijna gangbaar.

 • Links de verlaagde uitloopopening onderin de tank. Deze voorziening is (met name inwendig) dusdanig ontworpen dat de hoeveelheid restvloeistof tot een minimum beperkt blijft, aldus Agrifac.

  Links de verlaagde uitloopopening onderin de tank. Deze voorziening is (met name inwendig) dusdanig ontworpen dat de hoeveelheid restvloeistof tot een minimum beperkt blijft, aldus Agrifac.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.