Vollegrond

Foto & video laatste update:3 apr 2012

Spaanse broccoli resultaat van noest handwerk

Naast het in het blad beschreven bedrijf Santa Eulalia bezocht Groenten & Fruit ook de coöperatie Sacoje, met onder andere 2.000 hectare broccoli en ijsbergsla bij achttien deelnemende telers. Het bedrijf ligt in de omgeving van La Hoje in het hart van Murcia en is de grootste coöperatie in deze regio. Zo’n 75 procent van de productie gaat naar de Engelse markt, gevolgd door Nederland en Scandinavië (circa 20 procent) en Duitsland, Polen en Tsjechië. De laatste twee landen zijn de uitlaatklep, vertelt commercieel directeur Marcos Martinez Sanchez. “Voor Engeland en Nederland worden de prijzen op maandag, dinsdag en woensdag gemaakt. De Duitse handel staat achteraan in de rij, maar dan heb je het wel over tachtig potentiële klanten.” De uitbetaling gaat volgens een poulesysteem, naar rato van de inbreng van iedere teler. Voor grote gewassen als broccoli is er een poule, voor kleinere teelten als minibroccoli zijn er gespecialiseerde telers. Foto's en tekst: Joost Stallen

Foto

 • Sacoje teelde vorig jaar 30 hectare bimi, dit jaar is dat 50 hectare. Het product is voor de Engelse markt en wordt geleverd in zakjes van 200 gram à 95 cent. Sacoje is de enige geregistreerde bimiteler in Spanje.

  Sacoje teelde vorig jaar 30 hectare bimi, dit jaar is dat 50 hectare. Het product is voor de Engelse markt en wordt geleverd in zakjes van 200 gram à 95 cent. Sacoje is de enige geregistreerde bimiteler in Spanje.

 • Paarse broccolischeuten.

  Paarse broccolischeuten.

 • In het inpakstation van Sacoje werken zo’n 150 mensen. 60 procent van hen is Spaans, de rest komt uit Zuid-Amerika, Marokko en het voormalige Oostblok. Het aandeel Spanjaarden neemt toe, aldus Sanchez. Er is een aparte inpaklijn voor biologisch product, pal naast de gangbare lijnen.

  In het inpakstation van Sacoje werken zo’n 150 mensen. 60 procent van hen is Spaans, de rest komt uit Zuid-Amerika, Marokko en het voormalige Oostblok. Het aandeel Spanjaarden neemt toe, aldus Sanchez. Er is een aparte inpaklijn voor biologisch product, pal naast de gangbare lijnen.

 • Biologische broccoli komt in groene kisten aan, gangbare broccoli in grijze kisten.

  Biologische broccoli komt in groene kisten aan, gangbare broccoli in grijze kisten.

 • Stengelbroccoli in ijs.

  Stengelbroccoli in ijs.

 • Wekelijks gaan er bij Sacoje tachtig tot negentig vrachtauto’s met groenten uit.

  Wekelijks gaan er bij Sacoje tachtig tot negentig vrachtauto’s met groenten uit.

 • Minibloemkool en minibroccoli voor een vaste klant. De hoeveelheden zijn dusdanig dat het voor Sacoje zeker geen nicheproduct is, benadrukt Sanchez.

  Minibloemkool en minibroccoli voor een vaste klant. De hoeveelheden zijn dusdanig dat het voor Sacoje zeker geen nicheproduct is, benadrukt Sanchez.

 • Twee verpakte wittekooltjes voor een Engelse supermarkt in het hogere segment. De kooltjes worden per stuk verkocht en de diameter moet tussen 6,5 en 9 centimeter zijn. Voor Nederland is wellicht een combinatie van een wit- en rodekooltje aantrekkelijk,met een recept voor deze specifieke koolcombinatie.

  Twee verpakte wittekooltjes voor een Engelse supermarkt in het hogere segment. De kooltjes worden per stuk verkocht en de diameter moet tussen 6,5 en 9 centimeter zijn. Voor Nederland is wellicht een combinatie van een wit- en rodekooltje aantrekkelijk,met een recept voor deze specifieke koolcombinatie.

 • Bloemkool oogsten bij teeltbedrijf Santa Eulalia, met zeven personen voor de oogstband, en vier in de wagen voor het inpakwerk.

  Bloemkool oogsten bij teeltbedrijf Santa Eulalia, met zeven personen voor de oogstband, en vier in de wagen voor het inpakwerk.

 • Santa Eulalia: gezond, maar wel iets crèmiger dan Nederlandse bloemkool.

  Santa Eulalia: gezond, maar wel iets crèmiger dan Nederlandse bloemkool.

 • Santa Eulalia: bloemkool inpakken.

  Santa Eulalia: bloemkool inpakken.

 • Santa Eulalia: een vol fust wordt direct uit de oogstwagen gereden.

  Santa Eulalia: een vol fust wordt direct uit de oogstwagen gereden.

 • Santa Eulalia heeft een kudde schapen in dienst die de oogstresten opruimen.

  Santa Eulalia heeft een kudde schapen in dienst die de oogstresten opruimen.

 • Santa Eulalia: broccoli planten

  Santa Eulalia: broccoli planten

 • Santa Eulalia: broccoli oogsten.

  Santa Eulalia: broccoli oogsten.

 • Santa Eulalia de messen die in het pakstation worden gebruikt allemaal genummerd. Bij beëindiging van het werk moeten alle messen worden ingeleverd. Ze worden achter slot en grendel bewaard.

  Santa Eulalia de messen die in het pakstation worden gebruikt allemaal genummerd. Bij beëindiging van het werk moeten alle messen worden ingeleverd. Ze worden achter slot en grendel bewaard.

 • Santa Eulalia: het aantal verschillende verpakkingen voor even zoveel afnemers is erg groot. Eén persoon is verantwoordelijk voor dit logistieke onderdeel. Eveneens belangrijk is dat de juiste sticker op de juiste verpakking komt. Fouten kunnen grote problemen bij afnemers geven.

  Santa Eulalia: het aantal verschillende verpakkingen voor even zoveel afnemers is erg groot. Eén persoon is verantwoordelijk voor dit logistieke onderdeel. Eveneens belangrijk is dat de juiste sticker op de juiste verpakking komt. Fouten kunnen grote problemen bij afnemers geven.

 • Santa Eulalia: aan het eind van de inpaklijn wordt elke doos apart gecontroleerd, waarna de schermen handmatig gestickerd worden.

  Santa Eulalia: aan het eind van de inpaklijn wordt elke doos apart gecontroleerd, waarna de schermen handmatig gestickerd worden.

 • Santa Eulalia: bij het palletiseren wordt soms een temperatuurvoeler ingepakt. Binnen het systeem van tracking en tracing is bekend waar in welke vrachtauto elke pallet geplaatst wordt. Dat geldt uiteraard ook voor de van een voeler voorziene pallets. Deze aanpak maakt het bij reclamatie mogelijk om te zien of er temperatuurproblemen zijn geweest en waar deze zijn opgetreden.

  Santa Eulalia: bij het palletiseren wordt soms een temperatuurvoeler ingepakt. Binnen het systeem van tracking en tracing is bekend waar in welke vrachtauto elke pallet geplaatst wordt. Dat geldt uiteraard ook voor de van een voeler voorziene pallets. Deze aanpak maakt het bij reclamatie mogelijk om te zien of er temperatuurproblemen zijn geweest en waar deze zijn opgetreden.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.