Vollegrond

Foto & video

12-rijige volautomatische plantmachine

Loonwerker Raymond Lokers in Zevenbergen werkt met een door hemzelf tot plantmachine omgebouwde zelfrijdende bietenrooier. Waar eerst de motor en de vooraadbunker stonden, staat nu de cabine. Waar voorheen de ontkopper zat, bevinden zich nu zes Ferrari-plant¬robots op twaalf rijen. De capaciteit is 45.000 planten per uur. Het plantgedeelte is geconstrueerd bij machinefabrikant Ferrari in Italië. De 6 robots staan naast elkaar op een smal half getrokken frame op brede loopwielen. De plantelementen zijn net als op de halfautomatische plantmachines van Ferrari: met een smalle vorentrekker en een aangedreven uitdrukmechanisme om de planten in de grond te plaatsen. Bijzonder is het systeem voor de verdeling per robot van de planten over twee plantelementen. Dat gaat met twee heen en weer pendelende voorraadbekers onder elke robot. Afwisselend haalt de ene beker een plant op en lost de andere beker op hetzelfde moment een plant in een van de twee plantelementen. Het plantverband tusen twee rijen is ook steeds om en om. De plantmachine wordt met GPS op koers gehouden. De film is vorige week gemaakt tijdens de eerste inbedrijfstelling van dit bijzondere apparaat.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.