Vollegrond

Foto & video

Spruiten na de vorst

Bij Bouwe Piek in Geervliet op Voorne–Putten was het niet eens zozeer de vorst die de teelt parten speelde. Het vroor er maximaal 12,5 graden en dat is niet zo extreem in vergelijking met plekken als Flevoland en Noord-Holland. Het was vooral de zon die roet in het eten gooide, vertelt compagnon Gerrit Arkenbout. Hierdoor kregen de spruiten het met name uitwendig enorm voor hun kiezen. Op vrijdag 10 februari had hij een willekeurig aantal stammen naar binnen gehaald en daar was van buiten en van binnen niks mis mee. Drie dagen later herhaalde hij dat. Zo mooi als de planten eerder waren, zo enorm waren ze in een paar dagen van de kleur afgegaan. Die paar dagen was de temperatuur overdag opgelopen tot rond de 0 graden, afgewisseld met strenge vorst in de nacht. Dan treedt het vocht er bij het ontdooien uit, waarna het verdampt. Zo houd je uitgedroogde spruiten over: lelijk van buiten, maar nog steeds goed van binnen. Voor rassen- en gewasbeschermingsspecialist Rien Bos van Syngenta voldoende reden het aan te durven zijn hand in het vuur te steken voor de stelling dat ‘spruiten die er aan de buitenkant goed uitzien, aan de binnenkant ook goed zijn. Tekst en foto's: Joost Stallen

Foto

 • Een kenmerkend voorbeeld van een plant die behalve van de vorst ook flink last heeft gehad van de zon. Bovenin de kop zijn de spruiten nog zo groen als gras, eronder zijn veel spruiten kapot gevroren en wit uitgeslagen.

  Een kenmerkend voorbeeld van een plant die behalve van de vorst ook flink last heeft gehad van de zon. Bovenin de kop zijn de spruiten nog zo groen als gras, eronder zijn veel spruiten kapot gevroren en wit uitgeslagen.

 • De proef op de som.

  De proef op de som.

 • Spruiten zien er aan de buiten kant niet goed uit, maar zijn aan de binnenkant vaak nog goed.

  Spruiten zien er aan de buiten kant niet goed uit, maar zijn aan de binnenkant vaak nog goed.

 • Zeker is dat dus niet (doorgesneden spruit boven). De doorgesneden spruit eronder bevestigt de stelling van Rien Bos: ‘van buiten goed is van binnen goed’.

  Zeker is dat dus niet (doorgesneden spruit boven). De doorgesneden spruit eronder bevestigt de stelling van Rien Bos: ‘van buiten goed is van binnen goed’.

 • Dit betekent dat de spruiten die lager dan de bladpruik op de stam zitten, zijn afgeschreven. Dat betekent dus ‘hoog afzagen’.

  Dit betekent dat de spruiten die lager dan de bladpruik op de stam zitten, zijn afgeschreven. Dat betekent dus ‘hoog afzagen’.

 • Bouwe Piek (links) staat ervan te kijken hoe hoog de productie nog uitvalt. “Hadden we alles kunnen plukken, dan was dit het beste perceel geweest. Nu komt er nu nog 14 tot 16 ton af.” De pluksnelheid ligt op 4.000 tot 5.000 vierkante meter dagelijks.

  Bouwe Piek (links) staat ervan te kijken hoe hoog de productie nog uitvalt. “Hadden we alles kunnen plukken, dan was dit het beste perceel geweest. Nu komt er nu nog 14 tot 16 ton af.” De pluksnelheid ligt op 4.000 tot 5.000 vierkante meter dagelijks.

 • Het ras Albarus lijkt hier qua productie wat beter voor de dag te komen dan het ras Batavus.

  Het ras Albarus lijkt hier qua productie wat beter voor de dag te komen dan het ras Batavus.

 • Er gaat wel veel meer blad mee als normaal. Dat is ook aan de bladafvoer naast de plukker te zien...

  Er gaat wel veel meer blad mee als normaal. Dat is ook aan de bladafvoer naast de plukker te zien...

 • …en op de wagen.

  …en op de wagen.

 • Veel rommel wordt er direct achter de stortbak uit gehaald. De sorteerder verwijdert spruiten > 41 millimeter (C’s), met een zuiger wordt het blad opgenomen.

  Veel rommel wordt er direct achter de stortbak uit gehaald. De sorteerder verwijdert spruiten > 41 millimeter (C’s), met een zuiger wordt het blad opgenomen.

 • Na de kleurensorteerder volgt het nodige noeste handwerk…

  Na de kleurensorteerder volgt het nodige noeste handwerk…

 • …dat leidt tot een eindresultaat om trots op te zijn.

  …dat leidt tot een eindresultaat om trots op te zijn.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.