Vollegrond

Foto & video laatste update:4 okt 2012

Twee rijen goten op één rij palen

De Britse stelling- en tunnelbouwer Haygrove zet 2 rijen goten op een rij palen. De opstelling was onlangs te zien op de mechanisatiedag op proefcentrum Meerle. De gootconstructie staat in een tunnel op het proefcentrum Meerle, inclusief ijzerwerk voor het weghouden van het blad en de trosopvang. De constructie blijft hier voorlopig staan voor proefdoeleinden. De afstand tussen twee rijen goten op dezelfde paal is 65 centimeter, de afstand tussen de rijen palen is 1,75 meter. Dat geeft plukpaden van 1,10 meter. Het geheel geeft een aanzienlijke ruimtebesparing in vergelijking met het normale ééngootsysteem. De vraag is echter of dat niet ten koste gaat van de bereikbaarheid bij de gewasverzorging (bijvoorbeeld met het weghouden van het blad) en bij de pluk, met vruchten die op het gaas tussen twee aansluitende goten komen te liggen. Met de hulp van handbediende lieren kunnen de goten op de grond gezet worden, voor vorstbeveiliging en vervroeging in het voorjaar. Dein ankers geplaatste palen kunnen vervolgens verwijderd worden, zodat ze niet hinderen bij het spuitwerk en dergelijke. Als richtprijs voor de dubbele stelling wordt 8,92 euro per strekkende meter genoemd. Palen dienen dan wel zelf geplaatst te worden.

Foto

  • Beekenkamp heeft een 10-gaats bak voor de opkweek van trayplanten, die als een puzzel in elkaar worden gezet. Zo kun je op een lengte van 60 centimeter 10 planten kwijt, in plaats van 9 stuks als met trays met vlakke zijden an de voor- en achterkant. Bij het plaatsen van de trays op het trayveld staan de planten altijd meteen goed in verband. Polypropyleen, dus stoombaar, alleen in zwart. Richtprijs 1,39 euro per stuk

  • Beekenkamp heeft voor Nederland/België een teeltbak voor de productie op teeltruggen. De opvallend brede bakken zijn met of zonder trosopvang leverbaar. Met trosopvang zijn ze ook geschikt voor op stellingen, met een 51-er in het midden en een staaldraad onder elke trosopvang. Inhoud 11 liter, lxbxh (cm) 50 x 25 (bak) x 12. Breedte over trosopvang 34 centimeter. Polypropyleen, zwart/wit, richtprijs 1,50 euro.

  • De Qii-jet TAH 300 is spuitmachine van Bogaarts in Hoogstraten voor de kasteelt van aardbei. De machine zoekt zijn weg door over het buisrailsysteem te rijden, met padlengtedetectie. De aandrijving is elektrische met accu’s. Lengte 2 meter, hoogte 1,05 meter, 300 liter tank, met 5 of 7 spuitbomen. (getoonde uitvoering 7 bomen, 12.500 euro). Klik hier voor een filmpje.

  • De doppen van de Qii-Jet zijn apart afsluitbaar.

  • De breedte- en hoogte-instelling van de spuitbomen is secondenwerk.

  • Spuitmachinespecialist Homburg in Stiens heeft van de Canadese firma Handler een installatie in haar programma voor het klaarmaken van spuitvloeistof en het reinigen van fust. Voor het verwerken van poedervormige middelen heeft het apparaat een lans met een venturi. Het middel kan op een weegschaal geplaatst worden, waarna de benodigde hoeveelheid gegarandeerd stofvrij opgezogen kan worden, aldus Homburg-adviseur Hans Cornelissen. Met vloeibare middelen kan het fust desgewenst op een spies worden open gesneden, zodat het middel direct in de verzameltank loopt. Nog een voordeel is dat de ondernemer zelf het spuitmiddel kan klaar maken, waarna eventueel een medewerker het spuitwerk verzorgt. Tankinhoud 800 liter, prijs 7.250 euro

  • Koppert in Berkel & Rodenrijs, specialist in de biologische plaagbestrijding, is sinds dit seizoen ook actief in de vollegrondsteelt van aardbei. Het bedrijf werkt onder andere met roofmijten tegen spint en trips. Deze antagonisten moeten voor een goede werking egaal over het gewas verdeeld worden, zonder dat het al te veel inspanning kost. Het bedrijf ontwikkelde onlangs een doseerunit voor de verdeling van de roofmijten, op basis van roterende trommels. Op de mechanisatiedag werd een prototype uitvoering met 2 trommels getoond. Het apparaat wordt beschikbaar gesteld bij de afname bij Koppert van de roofmijten.

  • De dosering is in te stellen door de twee schijfhelften ten opzichte van elkaar te verdraaien.

  • Basrijs in Rijsbergen heeft een middelgrote rooier ontwikkeld voor aardbei- en aspergeplanten en voor vaste planten. Het apparaat is afgeleid van de grotere rooimachines, zoals dat te zien is aan de lengte en de hydraulische bediening van de pennenband achter de rooibek. De zeefband is als op bestaande kleinere Basrijs-rooiers, maar eveneens met hydraulische kloppers. Een tweede innovatie is een folieverwijderaar, die aanvankelijk ontwikkeld is voor meerjarige teelten op brede ruggen. Met 2 tanden wordt de folie aan de zijkanten van het bed losgetrokken. Verder wordt de folie met schijven op de bestaande rijen planten doorgesneden. Het resultaat is drie stroken losse folie die gemakkelijk te verwijderen zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.