Vollegrond

Foto & video

Extraatjes op open dagen zaadbedrijven

De jaarlijkse open dagen gaan bij sommige zaadbedrijven gepaard met iets extra’s. bij Bejo is dat de mechanisatieshow, bij Nickerson-Zwaan komt de door hen gesponsorde schaatsploeg op de koffie en bij Seminis was de machine te zien voor de mechanische oogst van broccoli.

Foto

  • Een volautomatische plantmachine voor zes rijen in een werkgang, inclusief plantbedbereiding, onkruidbestrijding en een systeem voor vloeibare bemesting. Deze combinatie, draaiend bij een West-Friese bloemkoolteler, was vorige week te zien op de mechanisatieshow tijdens de open dagen in Warmenhuizen bij zaadfirma Bejo. De JR-3 plantmachine van Transplant Systems werkt met drie robots met twee plantelementen per robot. De afstand tussen de rijen is variabel van 40 tot 75 centimeter. De machine kan naast vierkante plantentrays van 40 x 40 centimeter ook trays van 40x60 centimeter verwerken, mits het aantal cellen deelbaar is door het aantal gemonteerde plantgrijpers. De mogelijkheid met meer typen trays te werken is ook van toepassing op de volautomatische planters van Ferrari. Op het dak van de trekker liggen de compressor voor het pneumatisch systeem van de plantmachine en de voorraadtank met vloeibare N die net voor het planten in de grond wordt geïnjecteerd.

  • Een beeld van het inwendige van de drie plantrobots op de plantmachine van de vorige foto. De planten worden met een aantal grijpers uit de plantenbak gehaald. Het aantal cellen in een rij in de tray (hier 20 cellen in een 60/40 centimetertray met in totaal 260 cellen ) is een veelvoud van het aantal grijpers. De planten worden tijdens het uitnemen op de grijpers gespietst en een kwartslag gedraaid. Vervolgens worden de planten in de vijf ronde bekers gedropt. Tijdens de val vindt de controle op missers plaats. De computer onthoudt in welke beker bijvoorbeeld een lege plant ligt, en houdt daar in het vervolg van het proces rekening mee. Vervolgens vallen de planten in een buffer die bestaat uit acht vierkante bekers. Van hieruit komen de planten terecht in een bekerbaan Die is qua werking vergelijkbaar met een carrousel op een carrouselplanter, en zorgt voor de aanvoer van de planten in het plantelement.

  • Zonnepanelen doen het goed op dak, en kennelijk ook in combinatie met deze wendbare wied- en schoffelmachine van Transplant Systems. De opgewekte energie wordt opgeslagen in twee accupaketten. Het vermogen is dusdanig ook op bewolkte dagen doorgewerkt kan worden. Als transportwagen is het zelfrijdertje vooral voor kleine orders geschikt. De getoonde wagen is bestemd voor een biologisch bedrijf. Vanaf 1.975 euro.

  • De eenrijige pneumatische zaaimachine voor fijne zaden van Schoenmakers in Meerssen bestaat al langer, de tweerijige uitvoering is daar nu bij gekomen. Deze AHS 120/220 heeft een via een accu aangedreven vacuümvoorziening van de nozzles in de zaaischijf, de nozzlediameter is tot 0,9 millimeter voor fijne zaden en voor medium zaden als spinazie en radijs en dergelijke. De afstand in de rij is van 2,6 tot 26 centimeter en verder uit te bediend door het afstoppen van nozzles. Het zaaiveurtje wordt gemaakt met roterende schijfkouters, dat maakt dat de (handgeduwde) machine erg licht loopt. Voor buiten en voor in de kas.

  • Machinebouwer Havelaar in Moerkapelle heeft zijn HAK- rugschoffelmachine voor gewassen als peen, schorseneer, pastinaak en dergelijke verder geoptimaliseerd, waaronder met lichters die het blad werkelijk tot onder uit de rug optillen. Van voor naar achteren bestaat de machine uit voorschoffelmessen die de geulen en flanken van de rug bewerken. Hierop kunnen de genoemde bladlichters, die aansluiten op de gewasschilden. Triltanden ontwortelen groter onkruid in de geul en verwijderen aanhangende grond. Vervolgens worden de ruggen weer opgebouwd met aanaardschijven. Afhankelijk van de instelling van de gewasschilden wordt meer of minder grond op de rug aangebracht waarna met kappen de ruggen weer worden in de originele vorm worden gebracht. Dat beperkt onder andere dat de het afstelwerk aan de schoffelmachine bij de volgende schoffelbeurt. Leverbaar van 2 tot 8-rijige uitvoering. De getoonde vierrijer heeft een richtprijs van 15.000 euro, in basisuitvoering 7.000 euro. Alle onderdelen zijn verstelbaar met spindels.

  • Havelaars komt verder met een nieuwe volledig met instelbaar parallellogram voor variatie van de hoogte en breedte en met een snelklem voor montage en demontage aan het schoffelframe.

  • De software op de Garford Inrow schoffel (met roterende schoffelmessen in de rij) is verbeterd. Verder is het monitoringsystem vernieuwd. Dat resulteert er onder andere in dat de capaciteit van 3 -3,5 planten per seconde ( oud), is verhoogd naar 3 tot 5 planten per seconde. Verder kan de machine behalve aan de voorkant van de trekker nu ook aan de achterkant gemonteerd worden. De nieuwe machine zal voor het eerst geworden getoond op BioVak '13 op woensdag 23 en donderdag 24 januari 2013 in het IJsselhallencomplex in Zwolle.

  • Nickerson-Zwaan, kreeg de door haar mede gesponsorde gewestelijke schaatsploeg in Noord-Holland op bezoek. De dames en heren werkten een trainingsprogramma af, met de nadruk op beenspieroefeningen.

  • Door te squatten met veel gewicht en door op een been te knielen en weer op te staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.