Vollegrond

Foto & video 1674 bekeken

Vitacress teelt jaarrond Portugese babyleaf

Portugal kent diverse regio’s met de nadruk op de teelt van groenten en fruit. Het gebied rond de plaats Odemira in Zuidwest-Portugal is wel heel bijzonder want er kan hier jaarrond geteeld worden. In de regio zitten een tien bedrijven die onder andere gericht zijn op Noord- Europa. Vitacress, gespecialiseerd in bladgewassen, is de grootste. Tekst en foto's: Joost Stallen.

Foto

 • De Portugese westkust. Een deel van de percelen van Vitacress ligt hier direct achter, op 60 meter boven zeeniveau. De klimaatomstandigheden zijn hier prima voor de jaarrond-teelt van snel groeiende bladgewassen.

  De Portugese westkust. Een deel van de percelen van Vitacress ligt hier direct achter, op 60 meter boven zeeniveau. De klimaatomstandigheden zijn hier prima voor de jaarrond-teelt van snel groeiende bladgewassen.

 • Er valt gemiddeld voldoende neerslag, maar het patroon is erg grillig. Met water uit het verder in het binnenland gelegen Santa Clara stuwmeer is de vochtvoorziening in drogere perioden veiliggesteld. Het water wordt aangevoerd via een stelsel van kanalen en betonnen goten.

  Er valt gemiddeld voldoende neerslag, maar het patroon is erg grillig. Met water uit het verder in het binnenland gelegen Santa Clara stuwmeer is de vochtvoorziening in drogere perioden veiliggesteld. Het water wordt aangevoerd via een stelsel van kanalen en betonnen goten.

 • Het teeltgebied direct aan de kust bestaat uit zand. Regenwater loopt direct weg, maar de grond is van nature ook erg arm en stuifgevoelig. Door frequent te bevochtigen wordt het stuiven tegengegaan.

  Het teeltgebied direct aan de kust bestaat uit zand. Regenwater loopt direct weg, maar de grond is van nature ook erg arm en stuifgevoelig. Door frequent te bevochtigen wordt het stuiven tegengegaan.

 • Het gebied is niet geschikt voor teelten als ijsbergsla, maar wel voor gewassen met een beperkte teeltduur als spinazie, ruccola, frilice, en erwtenscheuten.

  Het gebied is niet geschikt voor teelten als ijsbergsla, maar wel voor gewassen met een beperkte teeltduur als spinazie, ruccola, frilice, en erwtenscheuten.

 • Voor het zaaien van de uiteenlopende gewassen wordt gebruik gemaakt van de Seedspider, een uit Nieuw-Zeeland afkomstig doseersysteem voor uiteenlopende zaadtypen, waarmee de zaaddosering makkelijk gevarieerd kan worden. Meer info: www.seedspider.com

  Voor het zaaien van de uiteenlopende gewassen wordt gebruik gemaakt van de Seedspider, een uit Nieuw-Zeeland afkomstig doseersysteem voor uiteenlopende zaadtypen, waarmee de zaaddosering makkelijk gevarieerd kan worden. Meer info: www.seedspider.com

 • Een zaaimachine in de opslag, met kunststof ski’s aan de voor- en achterkant. De zaaiveurtjes worden gemaakt met wielen met een V-vormig loopvlak, het zaad valt direct achter elke wiel in de veur.

  Een zaaimachine in de opslag, met kunststof ski’s aan de voor- en achterkant. De zaaiveurtjes worden gemaakt met wielen met een V-vormig loopvlak, het zaad valt direct achter elke wiel in de veur.

 • Voor gewassen als mazuna en groene sla wordt in december en januari vliesdoek gebruikt. De bedekking dient ook om wildschade te voorkomen.

  Voor gewassen als mazuna en groene sla wordt in december en januari vliesdoek gebruikt. De bedekking dient ook om wildschade te voorkomen.

 • Dit seizoen wordt ook een gespoten open hagelnet getest om de bladgewassen vooral tegen wind en regen te beschermen.

  Dit seizoen wordt ook een gespoten open hagelnet getest om de bladgewassen vooral tegen wind en regen te beschermen.

 • Bij Vitacress zijn ze extreem voorzichtig als het gaat om hygiëne. Iedereen die het veld in wil, krijgt eerst een haarnetje aangemeten en er wordt alles aan gedaan om insecten, muizen en vogels uit het te oogsten gewas te jagen. Voorop de oogsttrekker hangen kettinkjes die door het gewas bewegen, plus een luidspreker die ultrasoon geluid produceert.

  Bij Vitacress zijn ze extreem voorzichtig als het gaat om hygiëne. Iedereen die het veld in wil, krijgt eerst een haarnetje aangemeten en er wordt alles aan gedaan om insecten, muizen en vogels uit het te oogsten gewas te jagen. Voorop de oogsttrekker hangen kettinkjes die door het gewas bewegen, plus een luidspreker die ultrasoon geluid produceert.

 • Onder de opvoerband op de maaimachine zitten kloppers en in de band zelf zitten gaten van 30 millimeter om ongerechtigheden die na het maaien nog aanwezig zijn, kwijt te raken De spoorbreedte is 180 centimeter, bij 145 centimeter bedbreedte. De spinazie valt direct in een kuubskist op een meerijden wagen.

  Onder de opvoerband op de maaimachine zitten kloppers en in de band zelf zitten gaten van 30 millimeter om ongerechtigheden die na het maaien nog aanwezig zijn, kwijt te raken De spoorbreedte is 180 centimeter, bij 145 centimeter bedbreedte. De spinazie valt direct in een kuubskist op een meerijden wagen.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.