Vollegrond

Foto & video 1389 bekeken 4 reactieslaatste update:19 sep 2011

Broccoli onder de loep (wk 36)

Groenten & Fruit bekijkt de komende tien weken hoe het staat met de kwaliteit van broccoli, gezien door de bril van de consument. Kernvraag is: ‘hoe appetijtelijk ligt het erbij?’ Nodigt de broccoli in het schap uit tot spontaan meenemen of moet je goed kijken en zoeken om te voorkomen dat je met rommel thuis komt? Vooralsnog is het de bedoeling gedurende elf weken iedere vrijdagochtend zes verschillende supermarkten met een bezoekje te vereren. Om het een beetje praktisch te houden gebeurt dat bij filialen in en rond Breda. De broccoli wordt dezelfde dag bekeken en beoordeeld, waarna de bevindingen in woord en beeld op maandag de website gfactueel.nl worden gezet. Naast kwaliteit wordt gekeken naar het gewicht van het product, het aandeel daarin van de stronk, en naar de prijs. Onder het vergrootglas liggen Albert Heijn, Aldi, Emté, Jumbo, C1000 en Plus. Tijdens de eerste koopronde van 'Broccoli onder de loep' in week 36 kwam Albert Heijn als beste uit de bus en het Emté als minste. Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Joost Stallen

Foto

 • Albert Heijn. Flowpack zonder herkomstaanduiding, kakelvers. Schermgewicht 390 gram met stronk 64 gram (16%), 1,78 euro per kilo.

  Albert Heijn. Flowpack zonder herkomstaanduiding, kakelvers. Schermgewicht 390 gram met stronk 64 gram (16%), 1,78 euro per kilo.

 • Plus. Krimpfolie, 430 gram, 49 gram stronk (11%), 1,98 per kilo.

  Plus. Krimpfolie, 430 gram, 49 gram stronk (11%), 1,98 per kilo.

 • Aldi. Krimpfolie, sticker Brassica Company, kcb 1096, code 36-4, 500 gram. Werkelijk gewicht: 492 gram, 69 gram stronk (14%), stuksprijs 65 cent (omgerekend 1,32 euro/kilo). Begin van holle stronk.

  Aldi. Krimpfolie, sticker Brassica Company, kcb 1096, code 36-4, 500 gram. Werkelijk gewicht: 492 gram, 69 gram stronk (14%), stuksprijs 65 cent (omgerekend 1,32 euro/kilo). Begin van holle stronk.

 • C1000. Krimpfolie zonder aanduiding, klei op scherm, gescheurde roosjes, ingedroogd snijvlak, 384 gram waarvan 37 gram stronk (10%), 1,78 euro per kilo.

  C1000. Krimpfolie zonder aanduiding, klei op scherm, gescheurde roosjes, ingedroogd snijvlak, 384 gram waarvan 37 gram stronk (10%), 1,78 euro per kilo.

 • Jumbo. Rekfolie zonder aanduiding, drukschade, gescheurd, 412 gram waarvan 91 gram stronk (22%), 1,78 per kilo.

  Jumbo. Rekfolie zonder aanduiding, drukschade, gescheurd, 412 gram waarvan 91 gram stronk (22%), 1,78 per kilo.

 • Jumbo. Krimpfolie zonder aanduiding, smet, holle stronk, 410 gram waarvan 40 gram stronk (10%).

  Jumbo. Krimpfolie zonder aanduiding, smet, holle stronk, 410 gram waarvan 40 gram stronk (10%).

 • Emté. Krimpfolie, sticker Brassica Company. Vies, direct in de kliko, 533 gram, 97 gram stronk (18%). Stuntaanbieding: 69 cent (omgerekend 1,30 euro per kilo).

  Emté. Krimpfolie, sticker Brassica Company. Vies, direct in de kliko, 533 gram, 97 gram stronk (18%). Stuntaanbieding: 69 cent (omgerekend 1,30 euro per kilo).

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Als broccoliteler voel ik me toch geroepen voor een reactie, zeker aangezien onze broccoli er ook bij zit. Op zich leuk, maar op gehanteerde beoordelingscriteria is wel een en ander aan te merken. Geen opmerking over schermvorm, kleur, korrelgrootte en katteogen. Vooral de representativiteit is echter bijzonder laag bij een steekproef van 1. Veel te laag om enige conclusies te kunnen trekken. Begrijp ik goed dat er meerdere kooprondes volgen?

 • no-profile-image

  Joost Stallen

  Dag Peter,
  het is heel simpel: ik kijk door de ogen van de klant. Wat ik wil is frisse groente, waarbij ik het gevoel krijg iets fatsoenlijks te hebben gekocht. Katteogen, schermvorm en korrelgrootte zijn ongetwijfeld heel belangrijk voor telers, maar zijn dat niet voor een gemiddelde consument die zich afvraagt wat hij vanavond eens op tafel zal zetten. Rot, scheuren, stank (Emté!), en een holle, ingedroogde stronk zijn juist wel aspecten waar je als klant op kunt afknappen ( ik in ieder geval wel).
  Inderdaad bezoek ik van de genoemde ketens slechts één filiaal. want waarom zou ik representatief moeten zijn? Rottige broccoli is rottige broccoli, dat treft alle klanten die dat betreffende filiaal bezoeken. Stel dat ik van iedere keten 5 filialen zou bezoeken, en dat in twee filialen rottige broccoli ligt, en in drie filalen een schitterend product. Hoe moet je dat dan dan beoordelen? Verdient die keten dan een 6? Ik dacht het niet, want dan maakt die keten er in 2 van de 5 filialen een potje van. Overigens ga ik niet op zoek naar goede of slechte schermen: ik pak wat er ligt, als een echte klant.

  Tenslotte: ik heb enkele jaren geleden een vergelijkbaar winkelonderzoek gedaan met spruiten: schrikbarend wat er toen soms in de schappen lag. Als teler moet je je dat aantrekken, want een smerig, onverkoopbaar product slaat direct terug op de producent.

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Hallo Joost,

  Bedankt voor je reactie.

  Als bij 2 van de 3 filialen rommel in het schap ligt dan kun je concluderen dat er
  A) verschillende levernaciers zijn en dat de keten volledig hetzelfde werkt
  B) Er 1 leverancier is maar de keten er een potje van maakt
  C) Er 1 leverancier is, maar 2 filiaalhouders er een potje van maken
  D) Een combinatie van bovenstaande
  E) Wat anders

  Oftewel niets.

  Je beoordelingcriteria zijn persoonlijk en zullen voor een deel hetzelfde zijn als de andere consumenten en voor een deel ook niet. Rot is rot, daar is weinig belevingsverschil in, maar verder kan dat flink uiteenlopen, temeer omdat de gemiddelde consument geen weet heeft van de kwaliteitsaspecten.

  Een leuk inkijkje is het zeker en ga zo door wat mij betreft, maar pas op met concluderen. Ik trek het me ook aan zoals je ziet, maar wat betreft dat spruitengebeuren hoeft dit helemaal niet aan de spruitentelers te liggen. Je bent een onderdeel van de keten en die is net zo sterk als de zwakste schakel.

  Eigenlijk zitten we hier te babbelen over enkele van de meest fundamentele problemen waar we in de sector mee te maken hebben.

  1)Als er rommel in het schap ligt weten we niet waar het probleem zit
  2)We weten niet wat de consument als rommel ervaart en als zodanig herkent.

 • no-profile-image

  tuinder

  als organisaties alles op de prijs kopen krijg je een 2de rangs product. Telen op prijs is iets anders als telen op kwaliteit. De prijzen van oa supperunie zijn hier op gebaseerd. Na u de volgende teler. Dit schaad de sector want met een goed product haal je meer omzet uit het schap. dus meer vraag een hogere prijs en ook een hogere marge. Houdbaarheid bij de consument is een onderwerp waar niet aan wordt gedacht. Althans de deze winkelpresentatie met rot.

Of registreer je om te kunnen reageren.