Vollegrond

Foto & video laatste update:5 jul 2011

Techniek versus onkruid

Op de biologische velddag, vorige week in Lelystad, werd veel aandacht gegeven aan mechanische onkruidbestrijding. De toon werd er gezet door exact schoffelen in de rij, snel schoffelen tussen de rijen, en de ondergrondse jacht op wortelonkruiden.

Foto

 • Vliegers voor het handmatig plukken van onkruid zijn er in allerlei soorten en maten. Op de biologische velddag stond een door een teler zelf in elkaar geknutseld exemplaar met een aandrijving als op een fiets. Erg comfortabel lag het apparaat niet, en vooruit komen lukte ook nog niet. Een hulpmiddel in ontwikkeling….

  Vliegers voor het handmatig plukken van onkruid zijn er in allerlei soorten en maten. Op de biologische velddag stond een door een teler zelf in elkaar geknutseld exemplaar met een aandrijving als op een fiets. Erg comfortabel lag het apparaat niet, en vooruit komen lukte ook nog niet. Een hulpmiddel in ontwikkeling….

 • De Rosko schoffel van Dijk Innovatie. Het parallellogram is vervangen door een eenvoudige verende strip. Geschikt in combinatie met GPS voor scherp schoffelen met een rijsnelheid van 10 tot 15 kilometer per uur.

  De Rosko schoffel van Dijk Innovatie. Het parallellogram is vervangen door een eenvoudige verende strip. Geschikt in combinatie met GPS voor scherp schoffelen met een rijsnelheid van 10 tot 15 kilometer per uur.

 • Het schijfje aan het eind van de strip draagt bij aan de koersvastheid, het mes is voorzien van een breekbout. D getoonde uitvoering komt op plm 3.000 euro.

  Het schijfje aan het eind van de strip draagt bij aan de koersvastheid, het mes is voorzien van een breekbout. D getoonde uitvoering komt op plm 3.000 euro.

 • De door PPO-agv aangepaste van oorsprong Franse Radis schoffel voor het opruimen van onkruid in de gewasrij. Dat gebeurt met 2 mesjes die in en uit de rij worden gestuurd. De aansturing gaat met een elektrisch oog. Wanneer een cultuurplant wordt gedetecteerd –of een te grote onkruidplant- worden de mesjes uit de rij gestuurd. Volgens onderzoeker Piet Bleeker van PPO-agv is de Radis in deze uitvoering geschikt voor geplante rechtopgaande gewassen als prei, kool, sla en selderij. Het apparaat is (nog) niet in productie.

  De door PPO-agv aangepaste van oorsprong Franse Radis schoffel voor het opruimen van onkruid in de gewasrij. Dat gebeurt met 2 mesjes die in en uit de rij worden gestuurd. De aansturing gaat met een elektrisch oog. Wanneer een cultuurplant wordt gedetecteerd –of een te grote onkruidplant- worden de mesjes uit de rij gestuurd. Volgens onderzoeker Piet Bleeker van PPO-agv is de Radis in deze uitvoering geschikt voor geplante rechtopgaande gewassen als prei, kool, sla en selderij. Het apparaat is (nog) niet in productie.

 • De armen worden bediend met op perslucht werkende spiercilinders.

  De armen worden bediend met op perslucht werkende spiercilinders.

 • spiercilinder drukloos (lang)

  spiercilinder drukloos (lang)

 • spiercilinder op druk (kort)

  spiercilinder op druk (kort)

 • Robovator (Nanne Kooiman), met twee messen die in en uit de rij worden gestuurd, met een camera per rij. De verlichting op de machine maakt het mogelijk overdag en 's-nachts te werken. Een extra sideshift houdt de schoffel op koers

  Robovator (Nanne Kooiman), met twee messen die in en uit de rij worden gestuurd, met een camera per rij. De verlichting op de machine maakt het mogelijk overdag en 's-nachts te werken. Een extra sideshift houdt de schoffel op koers

 • De olievoorziening, de elektriciteitsgenerator en overige componenten zitten op de Robovator. Op de trekker is alleen een aftakas nodig

  De olievoorziening, de elektriciteitsgenerator en overige componenten zitten op de Robovator. Op de trekker is alleen een aftakas nodig

 • De Garford (HAK, Moerkapelle) werkt met messen die een spiraalvormige beweging in de rij maken, en om een cultuurplant heen draaien. De capaciteit komt op maximaal drie planten per seconden. De machine wordt op koers gehouden met een gestuurd loopwiel. Het visionsysteem bestaat uit een enkele videocamera met een zichtbreedte van maximaal 2 meter. Vanwege deze oplossing wordt de Garford voorop de trekker gemonteerd.

  De Garford (HAK, Moerkapelle) werkt met messen die een spiraalvormige beweging in de rij maken, en om een cultuurplant heen draaien. De capaciteit komt op maximaal drie planten per seconden. De machine wordt op koers gehouden met een gestuurd loopwiel. Het visionsysteem bestaat uit een enkele videocamera met een zichtbreedte van maximaal 2 meter. Vanwege deze oplossing wordt de Garford voorop de trekker gemonteerd.

 • De Garford maakt gebruik van de trekkerhydrauliek.

  De Garford maakt gebruik van de trekkerhydrauliek.

 • De rod-weeder bestaat uit een zeskantige as, die achter een cultivator door de grond wordt getrokken Onder invloed van de grondweerstand gaat de as draaien, en werkt ondergrondse delen van (wortel)onkruiden naar boven. “PPO-agv experimenteert naast de grondaangedreven uitvoering ook met een hydraulisch aangedreven Rod-weeder, met name voor op lichtere grond

  De rod-weeder bestaat uit een zeskantige as, die achter een cultivator door de grond wordt getrokken Onder invloed van de grondweerstand gaat de as draaien, en werkt ondergrondse delen van (wortel)onkruiden naar boven. “PPO-agv experimenteert naast de grondaangedreven uitvoering ook met een hydraulisch aangedreven Rod-weeder, met name voor op lichtere grond

 • De werking is vorig jaar beproefd in een veld met 9 (speciaal voor dit doel) gezaaide wortelonkruiden, in vergelijking met chemische onkruidbestrijding ( in 2 strategieën) en met een ondergronds werkend mes (op 5 en 15 centimeter onder maaiveld). Voor omstandigheden waarbij de grondweerstand wat minder is, wordt geëxperimenteerd met een hydraulisch aangedreven Rod-weeder. Op deze foto het beeld wanneer het onkruid ongemoeid blijft

  De werking is vorig jaar beproefd in een veld met 9 (speciaal voor dit doel) gezaaide wortelonkruiden, in vergelijking met chemische onkruidbestrijding ( in 2 strategieën) en met een ondergronds werkend mes (op 5 en 15 centimeter onder maaiveld). Voor omstandigheden waarbij de grondweerstand wat minder is, wordt geëxperimenteerd met een hydraulisch aangedreven Rod-weeder. Op deze foto het beeld wanneer het onkruid ongemoeid blijft

 • Chemisch

  Chemisch

 • Mes

  Mes

 • Rod-Weeder

  Rod-Weeder

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.