Vollegrond

Foto & video

Rupsoogster maait drie bedden tegelijk

Machinefabrikant Tumoba in Barendrecht leverde vorige week een volautomatische oogster af voor spinazie en aanverwante bladgewassen. Het apparaat maait drie bedden tegelijk , met een inpakcapaciteit van zo’n twintig kisten per minuut. De klant zit in Groot-Brittannië. Tekst en foto's: Joost Stallen

Foto

 • De nieuwste rupsoogster voor spinazie en aanverwante maaibare bladgewassen neemt drie bedden à 1,65 meter per werkgang mee. Het product wordt volautomatisch in dezelfde werkgang afleverklaar gemaakt.

  De nieuwste rupsoogster voor spinazie en aanverwante maaibare bladgewassen neemt drie bedden à 1,65 meter per werkgang mee. Het product wordt volautomatisch in dezelfde werkgang afleverklaar gemaakt.

 • Het maaien gaat met een vlakliggende lintzaag. De keeras aan de voorkant van de transportband is zo dun mogelijk gehouden, zodat het product in een ongehinderde ‘flow’ wordt afgevoerd. Een afzuigkap voor iedere zaagunit ruimt eventueel achtergebleven luizen en aanverwante insecten op. Met een vernevelleiding achter de zuigunit kan het gewas bevochtigd worden.

  Het maaien gaat met een vlakliggende lintzaag. De keeras aan de voorkant van de transportband is zo dun mogelijk gehouden, zodat het product in een ongehinderde ‘flow’ wordt afgevoerd. Een afzuigkap voor iedere zaagunit ruimt eventueel achtergebleven luizen en aanverwante insecten op. Met een vernevelleiding achter de zuigunit kan het gewas bevochtigd worden.

 • Elke zaag/opvoerunit heeft links en rechts een tastersysteem voor diepteregeling. Zo kan de bodemligging pendelend gevolgd worden. De informatie van de tasters wordt contactloos (via inductie) doorgegeven aan het systeem voor de diepteregeling.

  Elke zaag/opvoerunit heeft links en rechts een tastersysteem voor diepteregeling. Zo kan de bodemligging pendelend gevolgd worden. De informatie van de tasters wordt contactloos (via inductie) doorgegeven aan het systeem voor de diepteregeling.

 • De maaidiepte per bed is traploos in te stellen, de waarden zijn direct af te lezen.

  De maaidiepte per bed is traploos in te stellen, de waarden zijn direct af te lezen.

 • De drie productstromen komen bij elkaar op een brede verzamelband, die is geperforeerd en voorzien van kloppers om tot dan toe achtergebleven verontreinigingen te verwijderen.

  De drie productstromen komen bij elkaar op een brede verzamelband, die is geperforeerd en voorzien van kloppers om tot dan toe achtergebleven verontreinigingen te verwijderen.

 • Het product komt vervolgens in een dwarsband van de vulinrichting terecht, van waaruit de kisten worden gevuld. De capaciteit komt op twintig kisten per minuut, ofwel één per 3 seconden.

  Het product komt vervolgens in een dwarsband van de vulinrichting terecht, van waaruit de kisten worden gevuld. De capaciteit komt op twintig kisten per minuut, ofwel één per 3 seconden.

 • De kisten worden over een rollenbaan aangevoerd.

  De kisten worden over een rollenbaan aangevoerd.

 • Het vullen gaat in twee stappen: elke kist wordt vanuit de dwarsband in een eerste actie voor de helft gevuld en schuift door tot aan de andere zijde van de vulband. Meedraaiende opstaande geleidebanden houden het product, dat dan tot boven de kist uitsteekt, in ‘bedwang’. Met een tweede vulactie wordt elke kist op het vereiste gewicht gebracht.

  Het vullen gaat in twee stappen: elke kist wordt vanuit de dwarsband in een eerste actie voor de helft gevuld en schuift door tot aan de andere zijde van de vulband. Meedraaiende opstaande geleidebanden houden het product, dat dan tot boven de kist uitsteekt, in ‘bedwang’. Met een tweede vulactie wordt elke kist op het vereiste gewicht gebracht.

 • De weegunit is afgestemd op 4,5 tot 7,5 kilo productgewicht, in tien stappen instelbaar.

  De weegunit is afgestemd op 4,5 tot 7,5 kilo productgewicht, in tien stappen instelbaar.

 • De aanvoer van leeg fust en de afvoer van volle kisten gaat aan dezelfde kant, zodat volstaan kan worden met een enkele naast de oogster rijdende transportwagen. Het rupsonderstel is van het type B1.

  De aanvoer van leeg fust en de afvoer van volle kisten gaat aan dezelfde kant, zodat volstaan kan worden met een enkele naast de oogster rijdende transportwagen. Het rupsonderstel is van het type B1.

 • Voor het transport worden de beide buitenste maaiunits opgeklapt.

  Voor het transport worden de beide buitenste maaiunits opgeklapt.

 • Eerst rechts, dan links. De rollenbaan en de afvoerband voor het fust moeten eveneens verwijderd worden.

  Eerst rechts, dan links. De rollenbaan en de afvoerband voor het fust moeten eveneens verwijderd worden.

 • De klant zit in Groot-Brittannië, voor transport naar de Ferry in Hoek van Holland mag het geheel op de vrachtauto niet hoger zijn dan 4,35 meter. De chauffeur komt op een totale hoogte van 4,20.

  De klant zit in Groot-Brittannië, voor transport naar de Ferry in Hoek van Holland mag het geheel op de vrachtauto niet hoger zijn dan 4,35 meter. De chauffeur komt op een totale hoogte van 4,20.

 • Op de wagen, vastsjorren, en gaan. Het apparaat draaide een dag later zijn eerste rondjes in de praktijk.

  Op de wagen, vastsjorren, en gaan. Het apparaat draaide een dag later zijn eerste rondjes in de praktijk.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.