Vollegrond

Foto & video 2 reactieslaatste update:17 okt 2011

Goede broccoli (wk 40)

Bij alle zes supermarkten in Breda en omstreken was de broccoli (bijna) top. Soms een enkele drukplek en wat beschadiging. Wel valt op dat een slinkende voorraad vaak wordt aangevuld met verse broccoli. Afgelopen weken was dat zo bij Jumbo en Plus en deze week bij C1000. Puike schermen lagen tussen product van een oudere kwaliteit. Klanten zoeken altijd naar een mooi product, dus die oude broccoli blijft over. Ik blijf daarom pleiten voor een uiterste verkoopdatum (UVD) voor groenten, zoals dat is geregeld voor producten zoals zuivel. In Nederland doen we daar nog niet aan. Een voorbeeld van hoe er dat eruit kan zien, vonden we tijdens de open dagen bij één van de zaadfirma’s. Een foto van zo’n verpakking is in onderstaande reeks toegevoegd. Een argument tegen de vermelding van de UVD is dat zuivel een panklaar product is en broccoli niet. En wat gebeurt er met product dat na die UVD nog niet is verkocht? Moet de producent dat terug nemen en betaalt hij dan het gelag? Ook dat argument wordt nogal eens aangevoerd om van de vermelding van een UVD af te zien. Daartegenover kan je aanvoeren dat een gegarandeerd product een betere prijs verdient; een stok achter de deur voor supers. Wie voelt zich geroepen om te reageren? Niet dringen. Tekst en foto's: Joost Stallen

Foto

 • AH Vers, niks mis mee. AH adverteert in het winkelschap dat ze broccoli laat telen met weinig stronk en kleine roosjes, 14 procent stronk, € 1,78 per kilo.

  AH Vers, niks mis mee. AH adverteert in het winkelschap dat ze broccoli laat telen met weinig stronk en kleine roosjes, 14 procent stronk, € 1,78 per kilo.

 • Emté, stuksprijs 89 cent, 593 gram waarvan 13 procent stronk.

  Emté, stuksprijs 89 cent, 593 gram waarvan 13 procent stronk.

 • Jumbo 399 gram, waarvan 22 procent stronk, € 1,38 per kilo.

  Jumbo 399 gram, waarvan 22 procent stronk, € 1,38 per kilo.

 • C1000 € 1,78 per kilo, mooie broccoli, 637 gram, 10 procent stronk.

  C1000 € 1,78 per kilo, mooie broccoli, 637 gram, 10 procent stronk.

 • Plus, mooi, enkele drukplek, € 1,38 per kilo.

  Plus, mooi, enkele drukplek, € 1,38 per kilo.

 • Aldi, stuksprijs 69 cent, 450 gram, met 17 procent stronk, enkele drukplek, licht beschadigd, verder mooi.

  Aldi, stuksprijs 69 cent, 450 gram, met 17 procent stronk, enkele drukplek, licht beschadigd, verder mooi.

 • C1000 oude broccoli, overrijp, € 1,78 per kilo, 313 gram, 14 procent stronk.

  C1000 oude broccoli, overrijp, € 1,78 per kilo, 313 gram, 14 procent stronk.

 • Broccolistronken in een Britse verpakking, met op de sticker de vermelding ‘display until’ (uiterste winkelschapdatum).

  Broccolistronken in een Britse verpakking, met op de sticker de vermelding ‘display until’ (uiterste winkelschapdatum).

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Het probleem met UVD is dat vantevoren niet te zegggen is hoelang een broccoli goed blijft. Dus loop je het risico goed eten weg te gooien of slecht eten in het schap te hebben omdat de datum nog niet verstreken is. Het blijft een natuurproduct waarbij het weer veel invloed heeft op de kwaliteit. Schapbeheer is daarom onmisbaar.

 • no-profile-image

  J.S. W

  Beste Joost,

  Als broccoli veredelaar stel ik deze proef uiteraard op prijs. Echter, de broccoli van Emté en Jumbo zijn precies dezelfde alleen iets gedraaid. Zoek de verschillen? Haha... Het zou wel vreemd zijn om bij de Emté € 0,89 te betalen terwijl je voor precies hetzelfde scherm € 1,38 bij de Jumbo betaalt. Waarschijnlijk heeft u de verkeerde foto gebruikt.

  Vriendelijke groet!

Of registreer je om te kunnen reageren.