Vollegrond

Foto & video laatste update:25 jan 2011

Vergistingsinstallatie bij De Paepe

Bij witloftrekker Joost de Paepe in Nijvel draait sinds enkele maanden een vergistingsinstallatie die wordt gevoed met witlofwortels. In het weekblad (week 23) wordt dieper ingegaan op de achtergronden, het verwachte rendement en komen diverse technische zaken aan de orde. De onderstaande fotoserie geeft –met extra informatie in de bijschriften- een indruk van de installatie bij De Paepe.

Foto

 • De witlofwortels worden voor het vergisten gewassen om restantjes aanhangende grond te verwijderen. De biogasinstallatie kan dit materiaal in principe goed verwerken, maar het levert geen gas op.

  De witlofwortels worden voor het vergisten gewassen om restantjes aanhangende grond te verwijderen. De biogasinstallatie kan dit materiaal in principe goed verwerken, maar het levert geen gas op.

 • Een keer per dag wordt een voorraadbak met wortels gevuld. Een hakselaar (rechts onder aan de bak) verkleint het materiaal tot stukjes van 2 à 3 centimeter en verdund moet vloeistof uit het gistingsproces tot een massa met zo’n 12 procent droge stof. Op de achtergrond een van de twee voorvergisters. In deze tanks komt het vergistingsproces op gang (hydrolyse), maar wordt nog geen methaan gevormd.

  Een keer per dag wordt een voorraadbak met wortels gevuld. Een hakselaar (rechts onder aan de bak) verkleint het materiaal tot stukjes van 2 à 3 centimeter en verdund moet vloeistof uit het gistingsproces tot een massa met zo’n 12 procent droge stof. Op de achtergrond een van de twee voorvergisters. In deze tanks komt het vergistingsproces op gang (hydrolyse), maar wordt nog geen methaan gevormd.

 • De twee hoofdvergisters staan –in een verdiepte betonnen kelder- opgesteld in een gebouwtje. Het proces verloopt automatisch, de parameters zijn in een oogopslag af te lezen, en centraal te wijzigen.

  De twee hoofdvergisters staan –in een verdiepte betonnen kelder- opgesteld in een gebouwtje. Het proces verloopt automatisch, de parameters zijn in een oogopslag af te lezen, en centraal te wijzigen.

 • De hoofdvergisters van 20 kubieke meter per stuk. De temperatuur wordt op 35 tot 38 graden gehouden, de bateriën voelen zich daar het lekkerst bij.

  De hoofdvergisters van 20 kubieke meter per stuk. De temperatuur wordt op 35 tot 38 graden gehouden, de bateriën voelen zich daar het lekkerst bij.

 • Een kijkje in een hoofdvergister. Het ontwijken van het gas is duidelijk te zien. Hiervan is 70 á 80 procent methaan, de rest is waterdamp, Nox, waterstofdisulfide, kooldioxide en dergelijke

  Een kijkje in een hoofdvergister. Het ontwijken van het gas is duidelijk te zien. Hiervan is 70 á 80 procent methaan, de rest is waterdamp, Nox, waterstofdisulfide, kooldioxide en dergelijke

 • De gasmotor is een 150 pk sterke Mann, deze is zo afgeregeld dat de belasting altijd ten minste 65 procent is. In vol bedrijf moet deze motor 8.000 draaiuren per jaar gaan maken. Voor de verbranding wordt het gas gemengd met zuurstof. Gunstig is dat biogas uit witlofwortels van nature zeer weinig waterstofdisulfide bevat.

  De gasmotor is een 150 pk sterke Mann, deze is zo afgeregeld dat de belasting altijd ten minste 65 procent is. In vol bedrijf moet deze motor 8.000 draaiuren per jaar gaan maken. Voor de verbranding wordt het gas gemengd met zuurstof. Gunstig is dat biogas uit witlofwortels van nature zeer weinig waterstofdisulfide bevat.

 • De navergister. In dit vat wordt nog zo’n 40 procent van het gas gevormd. (60 procent in de hoofdvergisters)

  De navergister. In dit vat wordt nog zo’n 40 procent van het gas gevormd. (60 procent in de hoofdvergisters)

 • Het vergiste materiaal wordt met een trilzeef ingedikt tot een nagenoeg geurloos, steekvast product.

  Het vergiste materiaal wordt met een trilzeef ingedikt tot een nagenoeg geurloos, steekvast product.

 • Aan opslagruimte voor het uitgezeefde materiaal is geen gebrek. Er ligt bijna niets, omdat het meeste materiaal even tevoren is gebruikt voor bemestingsdoeleinden.

  Aan opslagruimte voor het uitgezeefde materiaal is geen gebrek. Er ligt bijna niets, omdat het meeste materiaal even tevoren is gebruikt voor bemestingsdoeleinden.

 • Het uitgezeefde vocht wordt opgevangen in bassins (700 kuub). Voor lozing moet de temperatuur onder 25 graden Celsius zijn, dat is goed te realiseren.

  Het uitgezeefde vocht wordt opgevangen in bassins (700 kuub). Voor lozing moet de temperatuur onder 25 graden Celsius zijn, dat is goed te realiseren.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.