Vollegrond

Foto & video laatste update:25 jan 2011

Mechanisatieshow bij zaadfirma Bejo

De open dagen bij zaadfirma Bejo in Warmenhuizen - vorige week voor de 31e keer gehouden - worden altijd gecombineerd met een mechanisatieshow. Een impressie van de meest in het oog lopende zaken. Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Joost Stallen

Foto

 • De Duitse importeur Ruthenberger van Steketee machines, is fabrikant van oogstmachines voor industriekool. De kool wordt in zijn geheel uit de grond getrokken, en pas dan wordt de struk afgesneden.

  De Duitse importeur Ruthenberger van Steketee machines, is fabrikant van oogstmachines voor industriekool. De kool wordt in zijn geheel uit de grond getrokken, en pas dan wordt de struk afgesneden.

 • Het lichten gaat met roterende torpedo’s, in combinatie met een twee spijlenbanden waartussen de kool wordt geklemd.

  Het lichten gaat met roterende torpedo’s, in combinatie met een twee spijlenbanden waartussen de kool wordt geklemd.

 • De getoonde machine was uitgevoerd met een dwarsafvoerband

  De getoonde machine was uitgevoerd met een dwarsafvoerband

 • Steketee ontwikkelde een schoffelhouder met eenvoudig te bedienen traploze breedteverstelling. Het sluit aan bij het schoffelen met GPS, waardoor een zeer precieze instelling van de schoffelbreedte mogelijk wordt.

  Steketee ontwikkelde een schoffelhouder met eenvoudig te bedienen traploze breedteverstelling. Het sluit aan bij het schoffelen met GPS, waardoor een zeer precieze instelling van de schoffelbreedte mogelijk wordt.

 • Volgens Steketee komt met GPS-sturing ook het gebruik van hoekschoffels weer in zwang, omdat hiermee veel preciezer gewerkt kan worden dan met schijven of platen om het gewas tijdens de schoffelbewerking te beschermen.

  Volgens Steketee komt met GPS-sturing ook het gebruik van hoekschoffels weer in zwang, omdat hiermee veel preciezer gewerkt kan worden dan met schijven of platen om het gewas tijdens de schoffelbewerking te beschermen.

 • Simon heeft haar klembandrooiers voor peen onder handen genomen. De Simon R2TCMR werkt met klembanden van 6,70 meter lang, die door hun lengte een opvallend flauwe hellingshoek hebben. De rooibeitels zitten aan ronde armen, dat beperkt het aanladen van klei.

  Simon heeft haar klembandrooiers voor peen onder handen genomen. De Simon R2TCMR werkt met klembanden van 6,70 meter lang, die door hun lengte een opvallend flauwe hellingshoek hebben. De rooibeitels zitten aan ronde armen, dat beperkt het aanladen van klei.

 • De diepteregeling per klemband gaat met bovenliggende oliecilinders, die worden aangestuurd met een fietswiel per rij, of met ski’s bij de teelt op ruggen. De sideshiftregeling werkt met een hoekmeter.

  De diepteregeling per klemband gaat met bovenliggende oliecilinders, die worden aangestuurd met een fietswiel per rij, of met ski’s bij de teelt op ruggen. De sideshiftregeling werkt met een hoekmeter.

 • Rugschoffelmachines zijn volgens machinefabrikant Hak weer in zwang, mede door het gebruik van schilden om het gewas te beschermen. Daarmee is het mogelijk de bovenkant van de rug af te strijken, of weer op te bouwen, wanneer een deel van de rug na veel neerslag is beschadigd.

  Rugschoffelmachines zijn volgens machinefabrikant Hak weer in zwang, mede door het gebruik van schilden om het gewas te beschermen. Daarmee is het mogelijk de bovenkant van de rug af te strijken, of weer op te bouwen, wanneer een deel van de rug na veel neerslag is beschadigd.

 • Als nadeel van rugschoffels wordt vaak het afstelwerk genoemd. Hak loste dit op door de ploegschijven beter bereikbaar te maken en de schoffelelementen en aanaardkappen uit te voeren met spindels met maataanduiding voor de afstelling.

  Als nadeel van rugschoffels wordt vaak het afstelwerk genoemd. Hak loste dit op door de ploegschijven beter bereikbaar te maken en de schoffelelementen en aanaardkappen uit te voeren met spindels met maataanduiding voor de afstelling.

 • Hak ontwikkelde een eenvoudig instelsysteem voor de werkbreedteverstelling. Opvallend is de parallellogramconstructie, waarmee de schoffels onafhankelijk van elkaar instelbaar zijn.

  Hak ontwikkelde een eenvoudig instelsysteem voor de werkbreedteverstelling. Opvallend is de parallellogramconstructie, waarmee de schoffels onafhankelijk van elkaar instelbaar zijn.

 • Het schoffelement breed afgesteld

  Het schoffelement breed afgesteld

 • Machinebouwer Roopack Etten-Leur past de Spimaro schijvenmaaier op allerlei manieren toe. Op de mechanisatiebeurs van Bejo stond een demomodel op 2 meter spoorbreedte, voor een bedbreedte van 180 centimeter, of volvelds gebruik.

  Machinebouwer Roopack Etten-Leur past de Spimaro schijvenmaaier op allerlei manieren toe. Op de mechanisatiebeurs van Bejo stond een demomodel op 2 meter spoorbreedte, voor een bedbreedte van 180 centimeter, of volvelds gebruik.

 • De werkhoogte van schijven is traploos instelbaar. Een waterpassysteem  zorgt voor correctie van de vlakstelling overdwars. De schijven kunnen draaien om een punt in het midden tussen de schijven.

  De werkhoogte van schijven is traploos instelbaar. Een waterpassysteem zorgt voor correctie van de vlakstelling overdwars. De schijven kunnen draaien om een punt in het midden tussen de schijven.

 • De achterkant van de demomachine

  De achterkant van de demomachine

 • De dozen/kistenvuller volgens het ontwerp van Klaas Pranger in Nieuwe Nieuwdorp, geconstrueerd uitsluitend met elektrisch-mechanische componenten. De clou zit hem onder ander andere in de toepassing van twee in het oog lopende poelies, waarover sjorbanden lopen. Die worden vervolgens over een aangedreven as gewikkeld.

  De dozen/kistenvuller volgens het ontwerp van Klaas Pranger in Nieuwe Nieuwdorp, geconstrueerd uitsluitend met elektrisch-mechanische componenten. De clou zit hem onder ander andere in de toepassing van twee in het oog lopende poelies, waarover sjorbanden lopen. Die worden vervolgens over een aangedreven as gewikkeld.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.