Doorgaan naar artikel

Markt: Importasperges spelen Duitse asperges parten

Ook in Duitsland verloopt de prijsvorming op de vrije markt allesbehalve vlotjes. Het Duitse ‘Netzwerk der Spargel- und Beerenverbände’ wijt dat onder andere aan het feit dat er lang goedkope importasperges in de Duitse winkelschappen hebben gelegen.

Tot half mei lagen er in de Duitse winkelschappen geïmporteerde asperges tegen spotprijzen, volgens het Duitse ‘Netzwerk der Spargel- und Beerenverbände’. Dat zou volgens de telersvereniging de prijs van Duitse asperges sterk onder druk zetten. Daarnaast is het men een doorn in het oog dat Duitse asperges door de retail goedkoop worden ingekocht en met hoge marges in het winkelschap liggen.

Import tegen lage prijzen

“We zijn gedesillusioneerd en teleurgesteld”, zegt Simon Schumacher, bestuurslid van de telersvereniging. “Door corona, de oorlog in Oekraïne en de klimaatcrisis dachten we dat het wel duidelijk was hoe belangrijk de productie van groente in eigen land is. Maar de Duitse retail legt tot half mei naast Duitse asperges gewoon importproduct in het schap en ook nog tegen lage prijzen.”

Minimumlonen

Dat die prijzen zo laag kunnen zijn, wijt Schumacher aan de hoogte van de minimumlonen. “In Italië kennen ze geen minimumloon. In Griekenland bedraagt het € 3,83 en in Spanje € 6,06. In Duitsland ligt het minimumloon momenteel op € 9,82.” In 2023 gaat het minimumloon in Duitsland naar € 12.

Marktsituatie

Volgens het Duitse marktbureau AMI was Pasen het breekpunt in de marktsituatie. In de week voor Pasen was het aanbod maar net voldoende, kort na Pasen ontstond er een overaanbod en kwamen de prijzen onder druk te staan. AMI nuanceert de zienswijze van Schumacher enigszins door aan te geven dat er in tegenstelling tot vorig jaar weliswaar tot half mei nog import asperges in de winkelschappen lagen, maar dat het meestal om groene asperges ging.

Thuisverkoop middelmatig

Wat verder meespeelt is dat de vraag van de consument ten opzichte van vorig jaar minder is. De kostenstijgingen van andere producten zoals gas en elektriciteit maken de consument onzekerder en zorgen ervoor dat die minder genegen is om geld uit te geven aan een relatief dure groente als asperge. Dat blijkt ook uit de huisverkoop, die volgens een enquête van AMI onder 274 bedrijven door 53% als middelmatig en door 24% als slecht tot zeer slecht wordt omschreven. Kennelijk is de belangstelling van de consument voor kopen van groenten direct bij de producent tijdens Corona toch geen blijvertje.

Nederlandse prijzen

Bij ZON fruit & vegetables zitten de klokprijzen deze week tussen € 2,18 en € 3,27 voor de sortering AA Extra Wit. Bij The Greenery zit de klokprijs voor AA X-Wit tussen € 1,75 en € 2,70. Volgens supermarktscanner.nl liggen de prijzen in de Nederlandse supermarkten tussen € 5,98 per kilo als actieprijs bij Dekamarkt en Albert Heijn en € 9,98 bij de Vomar en Jan Linders.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin