Doorgaan naar artikel

Markt: Extra witte asperge weer ruim boven € 10 per kilo

Half maart zakte de prijs voor asperge AA Extra Wit onder de € 10 per kilo, maar handhaafde zich op een redelijk niveau. Sinds deze week zit de prijs weer (ruim) boven die € 10. De verwachting is dat het huidige prijsniveau zich min of meer handhaaft.

Tot op heden ligt het prijsniveau in 2022 onder dat van 2021. Dat valt vooral te verklaren uit een tot nog toe wat tegenvallende vraag, stelt een marktkenner vast. Voor de verwarmde teelten lijkt het op een middelmatig jaar uit te draaien, met redelijke prijzen, maar ook hogere stookkosten. Ook viel Pasen vorig jaar vroeger, waardoor al eerder sprake was van een aantrekkende vraag.

ZON fruit & vegetables

Op vrijdag 1 april noteerde ZON fruit & vegetables met € 7,27 de laagste prijsnotering voor de sortering AA Extra Wit van dit seizoen. Op 11 maart was de klokprijs € 15,30 en die zakte geleidelijk tot € 7,35 op 21 maart. Daarna liep de prijs even op tot € 11 op 24 maart en toen werd een geleidelijk dalende prijstrend ingezet tot de genoemde € 7,27 op 1 april. Op 7 april ligt de prijs op € 12,20.

The Greenery

Bij The Greenery is de prijs voor de klok op 11 maart € 13,05 voor de sortering AA X-Wit en daar zakt de prijs geleidelijk tot eveneens € 7,35 op 21 maart. Op 24 maart staat de klokprijs op € 10,65. Bij The Greenery zakt de prijs geleidelijk naar € 8,20 tot 28 maart. Daarna is sprake van een stijgende prijstrend tot € 12,80 op 6 april. Op 7 april is het prijsniveau met € 12,75 identiek.

Duitse groothandelsmarkten

Volgens cijfers van het Bundesanstal für Landwirtschaft und Ernährung (BLE) werden er vorige week op de Duitse groothandelsmarkten Duitse, Nederlandse, Griekse, Italiaanse en Peruaanse witte asperges aangeboden. Voor Duitse asperges werd gemiddeld € 12,27 per kilo betaald. Voor Nederlandse was dat € 11,32; voor Italiaanse € 9,83; voor Peruaanse € 8,50 en voor Griekse € 7,36.

Vergelijkbaar prijsniveau

Die vraag lijkt nu wel aan te trekken en voor telers met onverwarmde minitunnels betekent dat een goed begin van het seizoen. Sinds 6 april zijn de prijzen voor het eerst dit jaar beter dan vorig jaar. In 2021 was de prijstrend sinds deze week, met wat piekmomenten, dalend.

Voor komende week is de verwachting dat het huidige prijsniveau zich min of meer zal handhaven. Weliswaar gaan de temperaturen omhoog, maar dat leidt niet direct tot een flinke stijging van de aanvoer. Daarnaast hebben de supermarkten voor de komende week acties gepland en – afhankelijk van de beschikbaarheid – kan dat een positieve invloed hebben op de prijsvorming.

Asperge in de supermarkt

Jumbo, Coop, Plus en Jan Linders zijn eensgezind in hun prijsstelling van € 13,98 per kilo. Dekamarkt en Hoogvliet zitten op € 14,98 per kilo. Op supermarktscanner.nl staan verder bij Dekamarkt en Albert Heijn geschilde asperges voor respectievelijk € 14,26 en € 17,48 per kilo.

Prognose: Rustig stijgende aanvoer, prijsvorming op vergelijkbaar niveau

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin