Doorgaan naar artikel

Markt: Buitenlandse bloemkool zet rem op prijs

Bloemkool in de maat 6 in een bak wordt op de Belgische veilingen met prijzen boven € 1 momenteel beter betaald dan in Nederland. Aanbod uit Frankrijk en Zuid-Europa houdt de prijsvorming tegen.

Er komt nog genoeg bloemkool uit het buitenland, merken verschillende bronnen op. Dat zet een rem op de afzet van Nederlandse bloemkool. De indruk is dat die situatie tot week 18 blijft voortduren. Daarbij wordt die buitenlandse kool relatief goedkoop aangeboden. Vorige week zou een bak met 6 stuks Franse kool, geleverd in Nederland, nog ruim € 7 kosten. Inmiddels zou dat minder dan € 7 zijn.

Vorstschade

De vooruitzichten lijken wat gunstiger, in de hand gewerkt door minder aanbod vanuit Frankrijk en Spanje en toenemend aanbod van Nederlandse kool. Van het eigen areaal winterbloemkool moet nog zo’n twee derde worden weggeoogst. De kwaliteit is in het algemeen goed, al wordt hier en daar wel wat vorstschade gevonden. Dat zou een erfenis zijn van vorst rond de jaarwisseling.

Winkelschap

De consument betaalt bij Albert Heijn € 2,19 voor wat ze aanduidt als ‘grote bloemkool’, en € 1,99 voor ‘kleine kool’. Jumbo vraagt voor een grote bloemkool € 2,09 en € 1,89 voor een klein exemplaar. Plus: € 1,99, Aldi: € 1,69.

Prognose: hogere prijs

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin