Doorgaan naar artikel

Volautomaat planter TTS aan het werk in broccoli

Teeltbedrijf Freshgrow in Heerle in West-Brabant werkt sinds vorig jaar met een volautomatische plantmachine van machinebouwer TTS in Rijsbergen. Het werktuig wordt voor het tweede jaar ingezet voor broccoli en is voorzien van 5 robots voor 5 rijen.

  • De 5-rijige TTS-planter voor broccoli.

    De 5-rijige TTS-planter voor broccoli.

  • De trays met planten worden verticaal in de 5 robots geplaatst.

    De trays met planten worden verticaal in de 5 robots geplaatst.

  • De tray-index op deze machine is voor WPK-trays met 144 planten. De planten worden steeds per 4 stuks tegelijk uit de tray gehaald.

    De tray-index op deze machine is voor WPK-trays met 144 planten. De planten worden steeds per 4 stuks tegelijk uit de tray gehaald.

  • De grijpers met planten draaien een kwartslag naar beneden, zodat de planten boven de voorraadbekers  komen te hangen. Dan worden de planten los gelaten. Vanuit de plantbekers vallen de planten na elkaar tot in het plantelement. Per plantrij is de afstand tussen de planten desgewenst apart in te stellen.

    De grijpers met planten draaien een kwartslag naar beneden, zodat de planten boven de voorraadbekers komen te hangen. Dan worden de planten los gelaten. Vanuit de plantbekers vallen de planten na elkaar tot in het plantelement. Per plantrij is de afstand tussen de planten desgewenst apart in te stellen.

De trays (WPK 12×12 planten/tray) worden door een persoon verticaal in de robots geplaatst. Grijpers nemen de planten met 4 stuks tegelijk uit een tray. De grijpers draaien een kwartslag naar beneden, zodat de planten in een verticale positie worden gebracht. Ze worden vervolgens met 4 stuks tegelijk in 4 plantbekers gebracht. Elke plantbeker is aan de onderkant afgesloten met een vogelbek. De vogelbekken openen steeds na elkaar, zodat de planten na elkaar via een valpijp onderin de vorentrekker terecht komen. Een uitdrukmechanisme onder in de vorentrekker zorgt voor een gelijke afstand tussen de planten in de rij. Aandrukwielen drukken de plantgeul vervolgens dicht.

De capaciteit is 5.000 planten per element per uur. Op het voorraadrek aan de achterkant van de plantmachine kunnen 2rekken planten (=11230 planten).

  • 4 van de 5 plantelementen, met tussenafstanden van 60 of 72 centimeter. Vorig jaar gaf dat geen verschil in de grootte of uitgroei van de broccolischermen. (al zou dat te compenseren door de afstand in de rij daarop aan te passen).

    4 van de 5 plantelementen, met tussenafstanden van 60 of 72 centimeter. Vorig jaar gaf dat geen verschil in de grootte of uitgroei van de broccolischermen. (al zou dat te compenseren door de afstand in de rij daarop aan te passen).

  • De planter wordt aan de achterkant afgesteund op 4 loopwielen. Het spoor van de binnenste (stuurbare) loopwielen (op 190 centimeter) wordt ook gebruikt voor de oogst. De buitenste wielen lopen op 330 centimeter spoorbreedte, gelijk aan de spoorbreedte van de trekker.

    De planter wordt aan de achterkant afgesteund op 4 loopwielen. Het spoor van de binnenste (stuurbare) loopwielen (op 190 centimeter) wordt ook gebruikt voor de oogst. De buitenste wielen lopen op 330 centimeter spoorbreedte, gelijk aan de spoorbreedte van de trekker.

Vier loopwielen

De afstand tussen de 2 buitenste plantrijen (tussen rijen 1 en 2 en 4 en 5) is 72 centimeter, de afstand tussen de binnenste rijen (rijen 2 en 3 en tussen 3 en 4) en tussen de aansluitrijen tussen naast elkaar liggende werkgangen is 60 centimeter.

De plantmachine is uitgevoerd met 2 sets loopwielen om de druk op de bodem te beperken: de brede hoofdwielen staan op 190 centimeter spoorbreedte en zijn stuurbaar om het manoeuvreren aan het begin en eind van een werkgang te vergemakkelijken. Dit spoor wordt ook gebruikt tijdens de oogst.

De tweede wielset staat op 330 centimeter spoorbreedte: ze lopen buiten de buitenste plantrijen Deze wielen zijn alleen tijdens het plantwerk in gebruik (kunnen hydraulisch omhoog getrokken worden. Voorop de plantmachine kan een farmflexrol, die egaliseert enigszins en wordt gebruikt op zandgrond.

De trekker, een Fendt 314 Vario, 152 pk staat tijdens het planten eveneens op 330 cm spoorbreedte, met een bandenspanning van 1,4 bar. Net als met de plantmachine wordt dus spoor-op-spoor gereden.

Voorafgaand aan transport over de weg, wordt de spoorbreedte teruggebracht naar 260 centimeter en wordt de bandenspanning verhoogd naar 2 bar. Om de genoemde spoorbreedte te realiseren, is de Fendt aangepast met een verbrede voor- en achteras (OC-group, Wouw) en voorzien van verstelbare wielvelgen (WDM, Noordwijkerhout).

Breed spoor

Een WDM-velgsysteem bestaat uit een vaste wielplaat en een verstelbare velg. De spoorbreedteverstelling gaat door de afstand tussen de wielplaat en de velg (maximaal) 35 centimeter te veranderen. Dat gaat hydraulisch, met 6 cilinders voor de achterwielen en 4 cilinders voor de kleinere voorwielen. De hydrauliekslangen zijn centraal op de wielas aangesloten, en dat geldt ook voor de luchtslang voor wijziging van de bandenspanning.

  • Trekker op 330 centimeter spoorbreedte. De box achterop de trekker bevat de compressor voor de aansturing van de plantrobots.

    Trekker op 330 centimeter spoorbreedte. De box achterop de trekker bevat de compressor voor de aansturing van de plantrobots.

  • Verbrede (voor)as (OC-group).

    Verbrede (voor)as (OC-group).

  • WDM verstelbare velgen.

    WDM verstelbare velgen.

  • De wielplaat en velgplaat kunnen van elkaar af en naar elkaar toe bewegen. In het achterwiel gebeurt dat met 6 hydrauliekcilinders. Aan de bovenkant is de luchtslang voor de variatie van de bandenspanning te zien.

    De wielplaat en velgplaat kunnen van elkaar af en naar elkaar toe bewegen. In het achterwiel gebeurt dat met 6 hydrauliekcilinders. Aan de bovenkant is de luchtslang voor de variatie van de bandenspanning te zien.

Het wijzigen van de spoorbreedte gaat rustig rijdend en vraagt enkele seconden. De plantmachine wordt op ‘transportbreedte’ gezet door het opklappen van de buitenste delen van het platform, en door de buitenste loopwielen naar binnen te draaien.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin