Doorgaan naar artikel

Markt: Onzekerheid troef op kunstmestmarkt

De kunstmestprijzen blijven deze week gelijk, maar de markt is zeer onzeker door de oorlog in Oekraïne.

De kunstmestprijzen noteren de laatste weken ongewijzigd. KAS zit al sinds eind januari op hetzelfde prijsniveau: € 63,80 per 100 kg. Dat is evengoed een groot verschil met vorig jaar. Toen werd voor KAS slechts € 25,80 per 100 kg betaald (bron: groothandel Triferto).

Afhankelijk van Russisch gas

De stabiele markt staat in schril contrast tot de oorlog in Oekraïne en de sancties die onder meer door Europa aan Rusland opgelegd zijn. De kunstmestmarkt is daardoor extra onzeker. De fabrikanten zitten weliswaar in West-Europa, maar de afhankelijkheid van Russisch gas is net als in andere sectoren groot. De gasprijs is al hoog en als de oorlog verder escaleert, is het niet ondenkbaar dat Rusland stopt met de levering van gas. Dat zal dan ook de kunstmestproductie raken. Op dit moment lijkt er echter nog voldoende kunstmest beschikbaar te zijn. Strooien in maart is geen enkel probleem. In de periode erna is het even afwachten. Nog iets hogere KAS-prijzen lijken niettemin onvermijdelijk te zijn.

Kalimarkt onder druk

De kalimarkt staat sterker onder druk en is erg onzeker. Hier speelt mee dat wel 20 tot 25% van alle kali in Wit-Rusland geproduceerd wordt. Dit land had al met economische sancties te maken en heeft zich sinds de oorlog in Oekraïne nog sterker aan Rusland verbonden. Dit zal gevolgen hebben voor het mondiale aanbod van kali. Deze week is dat nog niet te merken aan de prijs. Kali noteert voor de vierde opeenvolgende week ongewijzigd: € 55,60 per 100 kg. Dat is nog altijd bijna het dubbele van vorig jaar. Toen noteerde kali € 28,70 per 100 kg.

De komende weken zal de kaliprijs waarschijnlijk het hardst stijgen van alle meststoffen. Een notering van € 60 is dan zeker niet ondenkbaar.

Tripel superfosfaat noteert deze week ongewijzigd: € 62,60 per 100 kg. Het verschil met vorig jaar, toen € 37,20 betaald werd, blijft groot. Ook fosfaat kan wat duurder worden. De reden is hier vooral dat het mondiale aanbod vrij matig is.

Prognose: KAS, maar vooral kali duurder

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Theo Brummelaar

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin