Doorgaan naar artikel

KAS blijft voorlopig flink aan de prijs

De KAS-prijs gaat deze week nog een keer omhoog. Toch lijkt de grootste brand wel uit de markt.

De kunstmestprijzen lijken in iets rustiger vaarwater te zijn gekomen. Dat geldt vooral voor KAS. Al is dat deze week niet direct te merken, want er komt een halve euro bij de prijs op. KAS noteert nu € 63,80 per 100 kilo. Het contrast met een jaar geleden blijft zeer groot. Toen werd slechts € 21,40 per 100 kilo betaald (bron: groothandel Triferto).

De lichte prijsstijging zegt wat over het krappe aanbod en de goede mondiale vraag, maar toch zijn er ook signalen dat de prijsstijging wel zo’n beetje op z’n eind loopt. Zo lijken de ureumprijzen wel redelijk over het hoogtepunt heen te zijn. Ondanks dat belangrijke producenten China en Rusland ureumexport deels aan banden hebben gelegd.

Ontwikkeling gasprijs

Een andere belangrijke factor is de ontwikkeling van de gasprijs voor het eerstvolgende kwartaal. Medio december piekte gas heel even op € 1,62 per kuub en in de loop van januari daalde de gasprijs naar € 0,65 per kuub. Inmiddels noteert gas weer € 0,87 per kuub, maar afgelopen najaar lag die prijs nog regelmatig hoger (bron: TradeGas). Het zijn voorzichtige signalen dat verdere prijsstijgingen voor KAS minder aannemelijk worden. De verwachting is dat de KAS-prijs in februari en maart rond dit hoge prijsniveau van bijna € 65 per 100 kilo blijft schommelen.

Kali wordt deze week eveneens € 0,50 duurder. Deze meststof noteert zodoende € 55,60 per 100 kilo; het dubbele van vorig jaar.

Economische sancties

In tegenstelling tot KAS kunnen de prijzen hier nog wat langer doorstijgen. Dat heeft vooral met de economische sancties tegen grote kaliproducent Wit-Rusland te maken. Die gaan het aanbod verkleinen, waardoor het marktevenwicht verder verstoord raakt. Prijzen van € 60 per 100 kilo zijn op termijn niet ondenkbaar. Tripelsuperfosfaat dan. Ook hier komt een halve euro bij de prijs op. Fosfaat noteert deze week € 62,60 per 100 kilo. Dat was vorig jaar € 36,70. Ook hier kan nog wat bij de prijs opkomen. Het mondiale aanbod is krap.

Prognose: KAS stabiel, kali duurder.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Theo Brummelaar

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin