Doorgaan naar artikel

Markt: Redelijke prijs sluitkool, wachten op klanten

Witte kool zit op 26 tot 28 cent per kilo, rode kool kost 40 tot 46 cent. De internationale vraag komt met name uit Oost-Europa, maar daar is Nederland vooralsnog wat minder in beeld.

Voor witte kool in de grotere maat (9-10 in 25 kilo, 36‘ers) ligt de prijs op 28 cent per kilo, voor de kleinere maat (6 in 10 kilo, 60‘ers) op 28 cent. Doorgaans is dat prijsverschil wat groter, legt Martin Bolhuis van handelskantoor Tuindersbelang in Warmenhuizen uit. Telers die normaal grovere kool telen, hebben het afgelopen najaar ook wat meer fijne kool geoogst. Dit is vooral veroorzaakt door veel regen half juni 2021, waardoor de planten een flinke tik kregen. Een deel daarvan is nooit meer hersteld en bleef kleiner dan de bedoeling.

Maatwerk rode kool

Januari en februari staan niet te boek als de meest makkelijke verkoopmaanden. Dat is te merken bij witte kool. Er gaat wel wat weg, aldus Bolhuis, maar niet in heel grote volumes. Rode kool is meer gevraagd, met name partijen waarvoor meer maatwerk nodig is. Dat betreft vooral kool van 2,5 tot 3 kilo. “Dat is een opsteker, en draagt bij aan de huidige nette prijsvorming voor rode kool.”

Oost-Europa

Inzoomend op de internationale afzetmogelijkheden, signaleert Bolhuis dat met name Britse inkopers in vergelijking met november en december wat minder aan de markt zijn. In het Verenigd Koninkrijk – maar ook in Duitsland- is kool nu wat scherper geprijsd. Dat drukt de belangstelling voor Nederlands product.

De vraag naar Nederlandse kool komt met name uit de Oost-Europese regio. Daardoor ligt de prijs daar wat hoger. Echter, nog onvoldoende hoog om ook de transportkosten vanuit Nederland goed te maken. Duitsland is dan – vanwege de kortere afstanden – eerder in beeld.

Biedt dat perspectief voor de komende periode? Wat Bolhuis van Tuindersbelang betreft wel. “In Oost-Europa is er zeker niet te veel voorraad. Ik reken op vraag vanuit die regio. De vraag is wanneer die loskomt.”

Prognose: positieve prijsontwikkeling.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin