Vollegrond

Achtergrond

Markt: Mooie prijzen voor spruitkool

B-spruiten brengen rond 80 à 85 cent per kilo op, de A’s doen 70 tot 80 cent. De kwaliteit is goed, wel is de sortering aan de fijne kant.

Het zat er gezien de groeiomstandigheden wel wat aan te komen dat 2021 niet de boeken ingaat als een erg vroeg jaar. Voor spruitkool heeft dat ervoor gezorgd dat de oogst enkele weken later is begonnen dan anders, en dat er zeker nu nog geoogst wordt in ‘jongachtige gewassen’.

Goede kwaliteit spruiten

Het aandeel B’s is dan ook niet erg ruim. Dat hoeft overigens geen voorbode te zijn voor hoe de sorteerverhouding er de komende maanden gaat uitzien. Het is wel goed dat er nu nog gewoon grote programma’s voor Duitsland lopen, aldus een handelaar. De kwaliteit is in het algemeen goed, belangrijk is om dat vast te houden. Consumenten maken hun koopbeslissingen voor groenten en fruit overwegend met hun ogen. Wat de prijsverwachting betreft: de volumes worden wel groter, het ligt voor de hand dat dit doorwerkt op de prijsvorming.

Meer oppervlakte

Het CBS houdt jaarlijks bij hoeveel hectare spruitkool geteeld wordt, en hoeveel bedrijven daarbij betrokken zijn. Met de kanttekening dat het areaal in 2021 een voorlopig cijfer is, is te zien dat de teelt na een dip in 2016 weer bezig is met een redelijke uitbreiding. Na het dieptepunt in 2016 met 2.610 hectare ( op 210 bedrijven), lag het areaal in 2020 op 2.890 hectare (200 bedrijven) en in 2021 op 3.040 hectare (op 190 bedrijven).

Retail zoekt naar prijssteling

Voor retail is het kennelijk nog zoeken naar de prijsstelling: Albert Heijn vraagt voor spruiten € 1,98 per kilo, Jumbo € 2,70 en Plus € 2,98. Geschoond per kilo: Albert Heijn: € 5,40, Jumbo € 5,48 en Plus € 4,25.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.