Vollegrond

Achtergrond

Markt: Courgetteprijzen op dieptepunt

Het courgetteseizoen is onder te verdelen in vier periodes. Tot half juli waren de prijzen goed, toen drie weken matig tot slecht en na een opleving tot eind augustus zakken de prijzen helemaal weg. Het weer vormt de grootste oorzaak.

Na een wat moeizame start in de tweede week van juni was er van 15 juni tot 13 juli bij BelOrta, REO Veiling en ZON fruit & vegetables sprake van prijzen tussen 31 en 53 cent per stuk voor de sortering X14. Daarna zakte het prijsniveau naar rond de 20 cent en dat prijsniveau bleef zo tot eind juli. Daarna volgende een stijgende prijstrend die eindigde op 19 augustus met prijzen van 58 cent bij ZON, 47 bij BelOrta en 32 cent bij REO Veiling. Tot 26 augustus blijven de prijzen nog op een niveau van 28 tot 36 cent, maar daarna gaat het in snel tempo omlaag tot prijzen van 16 tot 7 cent op 7 september.

Grote aanvoer

De verklaring voor de huidige prijsval geeft Leander van de Griend van ZON fruit & vegetables. “Na een periode van kouder weer voor de tijd van het jaar, zijn er momenteel door het prachtige weer met veel zon en hoge temperaturen weer volop courgettes. Te veel dus, en dat vertaalt zich in de huidige prijsvorming.”

Invloed weer

Ook het afgelopen seizoen hadden de grillen van de weersomstandigheden hun invloed. “In de vroege teelt zijn door het koude voorjaar en nachtvorst percelen weggevallen. Sommige telers hebben zelfs opnieuw geplant. Dat had tot gevolg dat er een laag aanbod was met een mooi prijsniveau. Daarna zag je veel schommelingen in de prijsvorming als gevolg van grote schommelingen in de aanvoer. Onze vaste programma’s hebben we wel steeds kunnen leveren”, stelt Van de Griend vast.

Effect voorverkoop

Van de Griend wijst er nog op dat ZON dit jaar insteekt op voorverkoop van courgette. “In het begin van het seizoen was daar te weinig product voor. De laatste weken is de mogelijkheid van voorverkoop er weer wel en dat werpt zijn vruchten af. Bij voorverkoop kunnen kopers hun wensen omtrent fust en pallets kenbaar maken. Blijkbaar hebben ze daar dan ook een hogere prijs voor over, want de prijsvorming is in de voorverkoop beter.”

Of registreer je om te kunnen reageren.