Doorgaan naar artikel

Markt: Broccoli op ‘kostprijs plus’

Broccoli op de vrije markt kan 90 cent tot een euro per kilo opbrengen. Die prijs is al een paar weken stabiel, behoudens enkele tijdelijke dips.

Vorig week zat de kiloprijs op zo’n 70 cent per kilo, dat tendeert nu naar 90 cent tot een euro, maken verschillende bronnen duidelijk. Peter Appelman in Stompetoren, die zijn eigen afzet doet, is het duidelijkst: “Een exporteur die nu voor 80 cent belt, krijgt ‘nee’ te horen. Telers hebben veel werk met het vol maken van hun levercontracten. Dan blijft er weinig capaciteit over om daarnaast voor de vrije handel nog veel te doen. Daar staat tegenover dat er Europawijd relatief veel vraag is naar broccoli. De kwaliteit is goed.

Redelijk

“De huidige vrije handelsprijs is niet slecht”, aldus Appelman, maar we moeten het ook niet overdrijven, want het huidige niveau is gewoon ‘kostprijs plus’. Verder hangt het van de komende maanden af hoe dit seizoen uiteindelijk uitpakt. Problemen met de kwaliteit kunnen het jaar nog behoorlijk verpesten en verder is het de vraag hoe het loopt met Spaanse broccoli. Blijft dat product nog lang weg, dan kan de prijs nog lang op niveau blijven. Vooralsnog gaat er nog Nederlandse broccoli naar Zuid-Europa.

Kosten lopen op

Al wel is duidelijk, voor broccoli en voor andere groente, dat er door de razendsnel oplopende energieprijzen het nodige gaat veranderen aan de kostenkant. Denk aan voor de hand liggende benodigdheden als kunstmest en folie, maar ook aan de kosten voor plantmateriaal.

Winkelschap

Retailers zijn het behoorlijk eens over hun prijsstelling. Albert Heijn en Plus vragen € 1,98 per kilo, Jumbo € 1,90 per kilo.

Verwachting: handhaving huidige prijsniveau

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin