Doorgaan naar artikel

Markt: Bloemkoolprijs zakt weg tot rond 40 cent

In de eerste 8 dagen van september leefde de prijs van bloemkool op, maar dat was van korte duur. In de 2 weken daarna zijn de prijzen weggezakt tot een niveau van rond de 40 cent op maandag 20 september.

De opleving in de eerste 8 dagen van september hing samen met een krapte in het aanbod. Dat was niet alleen in Nederland het geval, maar in heel Europa. De toen aantrekkende vraag ging hand in hand met stijgende prijzen.

Duitse groothandelsmarkten

Toch gold dat in Duitsland niet voor alle groothandelsmarkten. Volgens het BLE (Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung) zakte de prijs tussen 6 en 10 september in Hamburg juist met 40%, omdat er daar weinig vraag was. In München, Berlijn en Frankfurt was wel sprake van een tekort, waardoor de prijzen juist omhoog gingen, terwijl dat in Keulen maar schoorvoetend ging. Gemiddeld over de genoemde groothandelsmarkten brachten de zessen van Duitse herkomst in die week 36 € 1,48 per stuk op en de Belgische bloemkool € 1,30.

Einde dalende trend?

In de 14 dagen daarna was op de Belgische en Nederlandse veilingen sprake van een dalende prijstrend vanaf de piekprijs in week 36, die per veiling nogal varieert: van € 1,26 tot € 1,68. Aan de prijsdaling lijkt begin deze week een eind te komen, nu de prijzen op de Belgische veilingen stabiliseren rond 40 cent voor de sortering X6. Bij The Greenery en ZON fruit & vegetables zet de prijsdaling wel nog wat door tot 35 cent bij ZON en 23 cent bij The Greenery.

Aantrekkende prijzen

Naar verwachting zal er in de huidige prijsvorming met een bandbreedte van 25 tot 40 cent in de vrije markt in de komende dagen nog niet veel verandering komen. Bij sommige telers begint de piek in de aanvoer al wat af te vlakken, bij andere telers zal dat aan het einde van de week pas het geval zijn. Overigens is de kwaliteit van de bloemkool op dit moment uitstekend. De verwachting is dat in de loop van de komende week de prijsvorming zal aantrekken naar een hoger niveau. Tenminste, als er niet nog (te veel) bloemkool in het handelskanaal vertoeft.

Einde seizoen

Een teler ziet voor het einde van het seizoen 2 scenario’s: of het seizoen eindigt vroeg dit jaar of er volgt nog een periode met relatief weinig bloemkool. In dat laatste geval zou de bloemkool die pas laat geplant kon worden daar nog van kunnen profiteren.

Bloemkool in de supermarkt

Albert Heijn rekent deze week volgens supermarktscanner.nl voor een bloemkool € 1,59. Een kleine bloemkool kost € 1,49. Jumbo hanteert dezelfde prijsstelling. Bij PLUS, Jan Linders, Dekamarkt en Coop kost een bloemkool eveneens € 1,59. Bij Dirk en Hoogvliet loopt een actie met bloemkool voor 99 cent. Jumbo heeft trouwens ook oranje, groene en paarse bloemkool in het assortiment tegen een prijs van € 1,99.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin