Vollegrond

Achtergrond

Markt: Prijs Duitse courgette in rustig vaarwater

Ondanks het matige zomerse weer is er voldoende aanbod van courgette uit Duitsland. De prijs is stabiel en veel beter dan het vijfjarig gemiddelde, meldt het Duitse marktonderzoeksbureau AMI.

Tot op heden is het aanbod aan groene courgette op de Duitse groothandelsmarkten vrij stabiel, stelt AMI vast. Ook de telersprijzen vertonen weinig schommelingen en liggen de laatste weken op een niveau van € 90 per 100 kilo. Uitgaande van de meest gangbare sortering van 14 stuks van 300 tot 350 gram komt dat overeen met circa 30 cent per stuk. Dat zijn prijzen die 49% boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaren liggen.

Tekst gaat verder onder grafiek

Bron: AMI
Bron: AMI

Groothandelsprijzen courgette

Hoewel de courgetteprijs als stabiel wordt gezien, is de tendens van de handelsprijzen op de Duitse groothandelsmarkten licht dalend. Die ging van gemiddeld € 125 per 100 kilo in week 29 naar € 114 in week 31. Het seizoen startte in week 24 met een gemiddelde groothandelsprijs van € 159. Van week 24 tot en met week 31 ligt de prijs op de Duitse groothandelsmarkten vrijwel constant boven het prijsniveau van de afgelopen twee jaar.

Prijs courgette op Nederlandse veilingen

Bij ZON fruit & vegetables werd op 9 augustus voor de klok gemiddeld 18 cent voor een groene courgette in de sortering X14 betaald. Vorige week lagen de prijzen op een niveau van 18 tot 20 cent. Bij The Greenery lagen de klokprijzen voor groene courgette vorige week tussen 13 en 25 cent per stuk. Voor gele courgette X14 werd tussen 42 en 75 cent betaald.

Prijzen courgette in Duitse supermarkt

In de Duitse supermarkten is courgette momenteel 19% duurder dan vorig jaar. In week 30 betaalde de Duitse consument gemiddeld € 1,57 per kilo (circa 50 cent per stuk). Door de hoge prijsstelling werden in week 30 4% minder courgette verkocht dan gemiddeld over de afgelopen vijf jaar. In week 31 liepen er in Duitsland 21 acties met courgette. De actieprijzen zijn vanaf 99 cent per kilo tegen gewone prijzen tot € 1,98.

Prijzen courgette in Nederlandse supermarkt

In de Nederlandse supermarkten is de prijsstelling van courgette per stuk. Albert Heijn, Jumbo en Coop rekenen deze week (32) 55 cent per stuk. Bij Hoogvliet en Plus kost een courgette 49 cent en bij Vomar 45 cent. Dirk is de goedkoopste met een prijs van 39 cent per courgette.

Of registreer je om te kunnen reageren.