Doorgaan naar artikel

Markt: Veel vraag naar bloemkool, matige prijzen

Het vorige seizoen werden voor bloemkool topprijzen gerealiseerd, dit jaar is het wat minder. Toch tonen bloemkooltelers zich zo halverwege het seizoen gematigd tevreden.

Begin deze week zat het prijsniveau op de Belgische veilingen op 35 à 40 cent, op woensdag 11 augustus was dat 25 à 28 cent per stuk voor de sortering X6. Bij ZON fruit & vegetables werd op maandag voor de klok een gemiddelde prijs van 57 cent betaald, na een daling naar 41 cent werd op woensdag weer 53 cent betaald.

Op de vrije markt zit de schommelt de prijs deze week tussen 45 en 55 cent. “De bloemkool loopt goed weg. Er is veel vraag, zeker vanuit het buitenland. Maar de prijs is op dit moment te laag”, karakteriseert een bloemkoolteler de actuele marktsituatie. Hij spreekt van een over het algemeen goede kwaliteit.

Einde oogstpiek bloemkool in zicht

De huidige prijs is een gevolg van een behoorlijk aanbod aan bloemkool, waarvan sinds bijna drie weken sprake is. Naar verwachting is het einde van deze oogstpiek in zicht en neemt het aanbod de komende week af. Niet dat er dan te weinig bloemkool is, maar het dalende aanbod maakt dat een stijgende prijs tot de mogelijkheden behoort. Een insider schat in dat de aanvoer de komende twee weken ongeveer de helft zal zijn van het aanbod in de afgelopen twee weken.

Kwakkelend zomerweer, meer vraag naar bloemkool

Dat er veel vraag naar bloemkool is komt mede door het wat kwakkelende zomerweer. Of de huidige vraag aanhoudt en de prijs verbetert, hangt ook af van het zomerse weer. Als het echt zomers wordt, verandert het eetpatroon van de consument en is bloemkool minder in beeld.

Prognose: Minder aanvoer en betere prijzen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin