Vollegrond

Achtergrond

Markt: Prijs witlof blijft heel behoorlijk

Witlof doet het nog steeds goed met klokprijzen tussen € 0,80 en € 1,20-1,30 per kilo. Dat geldt nog meer voor de prijzen in het winkelschap: 1 kilo witlof kost daar € 1,38 à € 4,36.

Midden in de vakantieperiode, in augustus, is de huidige prijs voor witlof niet verkeerd. Dat is tenminste zo in vergelijking met augustus 2020. Uitgerekend in dezelfde maand een jaar geleden zakte de prijs stevig in. Lang duurde die dip toen overigens niet, want begin september kon de vlag weer uit. Pas in de loop van december ging de glans weer van de prijs af.

Terugblik augustus

Zo matig als augustus 2020 was, zo ‘nog niet zo verkeerd’ waren de augustusmaanden in de jaren daarvoor.

  • Augustus 2019: kiloprijs van meer dan € 1.
  • Augustus 2018: vanuit een dip in juli vloog de prijs omhoog, het bleek het begin van een prijstechnisch glanzend najaar.
  • Augustus 2017: behoorlijk met prijzen rond € 1 per kilo.

Afwegingen prijs witlof

Terug naar 2021: komende weken zal de prijs wellicht afhangen van het weer. Wordt het erg warm, dan is mogelijk dat de prijsvorming onder druk komt te staan. (Op zich is dat geen vreemde voorspelling: in deze marktrubriek is in het verleden vaker opgemerkt dat de prijs voor witlof omgekeerd is aan de ontwikkeling van de temperatuur). Tegenover de onzekerheid van het weer, staat de zekerheid dat de hoeveelheid witlof op de markt niet groter zal worden. Vanuit dat gegeven is er weinig druk op de prijs te verwachten.

Prijzen van laag naar hoog

In het winkelschap is met witlof kennelijk veel mogelijk. Volgens een bron hanteert Aldi België al weken achtereen een vast prijs voor witlof van € 3,18 per kilo. (Dat is op de Belgische Aldi-website niet na te trekken, want er worden consequent geen prijzen genoemd). In Nederland vraag Dirk voor een kilo actie-witlof € 1,38. Hoogvliet in de actie: € 1,58, in flowpack € 3,58. Dekamarkt: € 1,58. Plus € 1,90. Jumbo: € 2,10. Albert Heijn € 2,18. Coöp: € 4,36. (Bron:supermarktsanner.nl)

Prognose: huidige prijsvorming blijft overeind.

Of registreer je om te kunnen reageren.