Vollegrond

Achtergrond

Markt: Prijs prei zakt onder 30 cent per kilo

Sinds vorige week zijn de prijzen voor prei gezakt naar 25 tot 30 cent per kilo. Met een areaaluitbreiding van 5 tot 8% in het achterhoofd is het afwachten hoe de (vrije) markt zich zal ontwikkelen.

Sinds half juni zit het prijspeil van prei op een flink lager niveau dan in de periode daarvoor. Tussen half en eind juni betaalden handelaren bij REO Veiling voor de sortering 3-4 FLMW prijzen 75 tot 99 cent per kilo. Eind juli zakten de prijzen verder weg van 92 cent op 27 juli naar 34 cent op 30 juli. Na een korte opleving tot 64 cent op 2 augustus ging het verder bergafwaarts. Op vrijdag 13 augustus werd 25 cent betaald. Maandag 16 augustus was dat 29 cent en dinsdag 17 augustus 26 cent.

Aanvoer prei REO Veiling

Bij REO werd vrijdag 13 augustus nog 127 ton (jonge) prei aangevoerd, maandag bijna 102 ton aan losse prei en vandaag, dinsdag, op een tussen veildag, ruim 22 ton. Vanaf deze week stopt de aanvoer van jonge prei en schakelt REO over op de aanduiding herfstprei.

Prijzen prei op Nederlandse veilingen

Op 14 juni was de prijs op ZON fruit & vegetables nog € 1,05 en bij The Greenery 83 cent per kilo voor de sortering Lang Wit. De vervolgens dalende prijstrend eindigde op 23 juni met prijzen van 47 tot 50 cent. Daarna steeg het prijsniveau tot 28 juni € 1,06 tot € 1,11. Sindsdien dalen de prijzen. De de laatste dagen zijn ze stabiel op een niveau van 24 tot 32 cent. Bij ZON gaat het om een aanvoer van 11 tot 17 ton per dag.

Uitbreiding areaal prei

In een eerder marktbericht werd al aangegeven dat er sprake is van uitbreiding van het areaal prei. In Nederland zou het volgens cijfers van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) gaan om 190 hectare uitbreiding naar het huidige areaal van 2.460 hectare (+8%). In Vlaanderen is het areaal volgens Verzamelaanvraag met 175 hectare toegenomen (+5%) naar 3.295 hectare in 2021.

Henry Rombouts van adviesbureau Hortagri heeft de indruk dat de uitbreiding van het areaal in grote lijnen verdeeld is over alle teeltperioden, van de zomer- tot de winterteelt. De hoop die sommige preitelers hadden dat het beperkt zou blijven tot de zomerteelt, lijkt daarmee vervlogen. Het is dus afwachten in hoeverre het grotere areaal invloed heeft op de prijzen op de vrije markt, want daarbij spelen meer factoren een rol dan alleen het areaal.

Goede kwaliteit en productie prei

Inmiddels zijn de percelen met schotvorming nagenoeg gerooid. De prei die aan rooien toe is, staat er gezond bij. Dat is mede dankzij een lage druk van trips. Dat is voor het eest sinds een paar jaar, geeft Rombouts aan. Het productieniveau is goed.

Prei in de supermarkt

Albert Heijn hanteert volgens Supermarktscanner.nl sinds eind mei een prijs van 65 cent per stuk. Voor Jumbo geldt dat sinds begin juni. Op een actieweek na is de prijs bij de Plus al weken 65 cent. Dat geldt ook voor Coop. Bij Dekamarkt is de prijs voor prei sinds eind juni 65 cent. Vomar zit al negen weken op 59 cent. Bij Dirk is prei deze week in de actie, van 59 voor 49 cent.

Of registreer je om te kunnen reageren.