Doorgaan naar artikel

Markt: Prijs broccoli redelijk, productie matig

Zo ongeveer halverwege het broccoliseizoen staan telers niet te juichen over het verloop van de eerste helft. De hoop is gericht op een veel betere tweede helft om het tot nu toe matig verlopen seizoen nog goed te maken.

Na de moeizame start met weliswaar aardige prijzen van rond een euro per kilo maar zeer weinig productie, zakten de prijzen voor broccoli in de vrije handel half juni naar een bedenkelijk niveau. Daarna trokken de prijzen aan naar ruim een euro rond half juli. De prijsstijging was echter van korte duur, want in de drie weken daarna gingen ze geleidelijk weer omlaag. In de afgelopen weken vielen de prijzen in de vrije handel van 70 tot 80 cent per kilo nog niet echt mee.

Minder aanvoer broccoli

Was het productieniveau in het begin van het seizoen matig, door het warme weer van begin juni ontstond daarna juist een piek in de aanvoer met de genoemde matige prijsvorming tot gevolg. Inmiddels is die piek weer achter de rug. De productie en de aanvoer van broccoli zitten weer op een normaal niveau, met schermen die makkelijk de 500 gram halen. Naar verwachting lopen de producties van plantingen die vanaf volgende week aan de oogst toe zijn, weer wat terug. Deze broccoli is onder vrij natte omstandigheden geplant.

Druk van schimmels

Teelttechnisch zijn het geelverkleuring, smet en meeldauw die de kwaliteit op het veld beïnvloeden. “We missen Folio Gold”, stelt een Noord-Hollandse teler vast. “Zeker onder de huidige vochtige, matig warme weersomstandigheden die ideaal voor schimmels zijn, merk je dat nog extra.”

Hogere prijs voor vrije handel

Deze week zitten de prijzen in de vrije handel inmiddels weer boven de euro per kilo. Telers met een groot aandeel aan vaste contracten profiteren daar natuurlijk niet van. Gezien de verwachting dat de beschikbaarheid van broccoli vanaf de komende week weer wat terug zal lopen, kan de prijs in de vrije handel nog wat verder oplopen.

Meer vraag naar broccoli

Telers zitten nog net niet op de helft van hun seizoen. Het is duidelijk dat de tweede helft van het seizoen de nogal matige eerste helft goed moet maken. Traditioneel trekt de vraag naar broccoli vanaf half augustus aan. Die kant lijkt het ook dit jaar op te gaan.

Broccoli in de supermarkt

Albert Heijn rekent voor een scherm van 500 gram volgens supermarkscanner.nl 99 cent. Plus en Hoogvliet hebben dezelfde prijsstelling van € 1,98 per kilo. Dekamarkt vraagt € 2,18. Bij Dirk en Aldi lopen deze week acties met broccoli: € 1,38 per kilo of 69 cent per scherm. Ook Jumbo heeft een actie met een à twee stronken broccoli voor 79 cent per verpakking van 500 gram.

Prognose: krapper aanbod, betere prijs

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin