Doorgaan naar artikel

Markt: Prijs bloemkool trekt aan, maar zet niet door

De prijs voor bloemkool loopt gestaag op, maar dat gaat niet vlot. Op veilingen komt de prijs uit op 60 tot 90 cent per stuk. Volgens telers is dat gezien het matige oogstvolume aan de magere kant.

Een belrondje leert dat veel telers minder bloemkool snijden dan verwacht, of ze rekenen op een dip in de oogst. Sommigen zagen de afgelopen tijd een voorsprong in de afrijping ombuigen naar een vertraging.

Een enkele teler schrijft de huidige krappe oogst toe aan het natte weer in juni, waardoor tijdelijk niet geplant kon worden. Een teler in het Zuidwesten geeft aan daardoor nu 30% minder te snijden dan normaal. “Het is dat de plantingen behoorlijk ongelijk staan, zo kunnen we toch nog aan de gang blijven. Als alles regelmatig weggegroeid zou zijn, konden we nu nog minder snijden. Daar komt nog bij dat de wind uit noordelijke richting komt. Daar heb ik nog nooit iets van zien groeien.”

Markt reageert traag op verminderde aanvoer

Algemeen wordt beleefd dat de prijsvorming te laag is, wordt meermalen aangegeven, “Van de huidige prijzen word ik niet wild”, reageert Werner Louwerse van het bedrijf Lobros in Serooskerke. “De vergoeding zou meer moeten zijn. Dat kan volgens mij ook. Tot nu toe reageert de markt wel erg traag op de afnemende aanvoer.” De verwachting is dat de huidige situatie nog wel twee weken zal aanhouden.

Voor zichzelf wijst Louwerse nog op de laatste planting najaarsbloemkool, die viel dit jaar op 11 augustus. “Vanwege nat weer zat vroeger planten er niet in. “Dat hoeft niet per se ongunstig te zijn, als het weer in oktober en november goed blijft.

Prijs bloemkool vorig jaar hoger

Exact een jaar geleden zat de telersprijs voor vrije bloemkool ruim boven € 1, blijkt uit de prijsgrafiek van Groenten&Fruit. Supermarktscanner.nl toont de prijsontwikkeling voor bloemkool in het winkelschap in het huidige jaar ten opzichte van coronajaar 2020. Daaruit valt af te leiden dat consumenten in 2020 consequent meer voor bloemkool moesten betalen dan dit jaar.

Bloemkool in winkelschap

Consumenten kunnen bij supermarkt Jan Linders kiezen uit een halve bloemkool voor 80 cent, of een heel exemplaar voor € 1,19. Plus, Albert Heijn en Jumbo hanteren een € 1,59 per stuk.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin