Vollegrond

Achtergrond

Markt: Geen vrije handel in peen

Op de peenmarkt blijft het rustig voor de tijd van het jaar.

Voor de handel is het hetzelfde liedje als voorgaande weken. Er gaat wel wat peen naar Afrika, maar dat zijn enkele containers. De grote hoeveelheden blijven uit. Binnenlandse handel is er een beetje en de afzet binnen Europa stelt niet veel voor.

Er wordt wel peen gerooid en afgenomen, maar dat is allemaal contractpeen met een contractprijs van zo’n € 9 per 100 kilo. Vrije peen wordt eigenlijk niet verkocht. Het aanbod ligt er wel, want van de vroege peen is meer dan genoeg uitgezaaid. Er is dan ook druk op de markt voelbaar.

Opbrengsten peen goed

De opbrengsten zijn goed. In Zeeuws-Vlaanderen wordt zo’n 65 tot 70 ton per hectare gerooid. Andere jaren is dat rond deze tijd van het jaar gemiddeld 10 ton per hectare minder. Daarmee zijn de opbrengsten boven gemiddeld. Ook in de Flevopolder staan de percelen er goed bij.

Kwaliteit van de vroege rassen is wel goed. Als er een mindere partij is. wordt daar niet meer naar omgekeken. Het aanbod is meer dan voldoende. In Limburg staat nog peen waar geen koper voor is. Telers hopen op industrieverwerking voor de mindere partijen, maar de industrie is momenteel niet aan de markt.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.