Doorgaan naar artikel

Kunstmest duurder: KAS doorbreekt grens van € 30

Kunstmest is aan het begin van het nieuwe seizoen duurder. Dat geldt voor KAS, maar nog veel meer voor kali.

Na een periode met relatief stabiele kunstmestprijzen volgt er deze week weer een prijsstijging. Zowel kali als KAS wordt duurder. Net als vorig jaar in week 33 wordt de KAS-notering aan het begin van het nieuwe seizoen omhoog geschroefd. Er komt € 1 bij de prijs op, waarmee KAS nu zelfs de grens van € 30 heeft doorbroken: € 30,40 per 100 kilo. Het verschil met vorig jaar is nog iets groter geworden. Toen noteerde deze meststof € 19,40 per 100 kilo. Dat blijkt uit cijfers van groothandel Triferto.

Krap aanbod KAS

De prijsstijging lijkt opvallend, omdat de vraag naar KAS beperkt is. Echter, het aanbod is ook zeer krap. Bovendien zijn enkele fabrieken in onderhoud en ligt er niet overdreven veel product in voorraad. Fabrikanten kunnen het zich vooral permitteren om de prijzen te verhogen doordat de alternatieven voor KAS nog altijd een hoog prijskaartje hebben. Ureum en urean zijn duurder en dat betekent dat KAS nog wat verder in prijs kan stijgen. Zeker als de mondiale vraag in september weer aantrekt. Wat ook niet helpt, is dat gas en olie niet goedkoper worden. Fabrikanten kampen met relatief hoge productiekosten.

Kaliprijs omhoog

De kalimarkt was de laatste maanden qua prijsniveau een kabbelend beekje, maar daar komt deze week abrupt verandering in. De kaliprijs gaat met € 5,50 omhoog, tot € 35,60 per 100 kilo. Daarmee gaat de prijs niet langer gelijk op met vorig jaar.

De forse prijsstijging van kali is deels ook een prijscorrectie. In Europa is kali aanmerkelijk lager geprijsd dan in de rest van de wereld en er is een goede mondiale vraag. Daarbij komt de onzekerheid rond de EU-sancties tegen Wit-Rusland dat een grote kaliproducent is. Kali kan in september opnieuw wat in prijs stijgen.

Fosfaatmarkt rustiger

De fosfaatmarkt is aanmerkelijk rustiger gestemd. Sinds de prijsstijgingen in mei (zeer fors), juni en begin juli noteert tripel superfosfaat ongewijzigd: € 51,10 per 100 kilo. Niettemin is het prijsverschil met vorig jaar enorm groot. Toen werd € 36,70 betaald.

Prognose: KAS en kali duurder.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Theo Brummelaar

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin