Doorgaan naar artikel

Inagro doet ervaring op met autonome veldrobot

Het Belgische proefcentrum Inagro deed dit jaar praktijkervaring op met de Dino-robot van Naïo Techologies. Inagro testte de robot in biologische prei, rode biet en sla.

De Dino-robot is uitgerust met gps van Septentrio en heeft een Garford-camera voor gewasherkenning. Afhankelijk van het gewas kan de robot worden voorzien van werktuigen zoals schoffelbladen, schoffelborstels, egtanden of vingerwieders. Inagro testte de Dino in biologische prei, geplant tweede helft mei, rode biet gezaaid op 16 juni en sla geplant op 17 juni van dit jaar. In de prei werd op 14 juni geëgd en een deel daarna geschoffeld.

Natte omstandigheden

De genoemde zaai- en plantdata zijn vrij laat, omdat dit jaar sowieso een vrij late start kende door de aanhoudende regen. Ook daarna bleef het tot half juli nat. Toen was het de bedoeling om de rode biet vóór opkomst te branden en de prei twee keer te eggen. Bij de rode biet is dit niet gelukt, bij prei wel. Door onvoorziene omstandigheden werd in prei daarna voor het eerst op 9 juli geschoffeld. Dat was onder te natte omstandigheden, maar gezien de voorspelde regen de dag nadien was het dan of nooit.

Ervaringen in sla en rode biet

In sla werd in elke rij heen en terug geschoffeld. Ondanks de diepere plantsporen kon de robot in de rij behoorlijk wat onkruid verwijderen. Aan de meeste bleef wel een aardige kluit aarde vasthangen. Met de regen van de dagen nadien was hergroei onvermijdelijk.

De rijen rode bieten waren niet helemaal recht gezaaid. Toch kon de camera de rijen goed volgen, omdat de schoffelbalk correct bijstuurde om tussen de rijen te blijven. Ook herkende de robot de gewasrij tussen het vele onkruid.

Het Franse merk Naïo is in Nederland zeer actief om haar Dino (foto) en de kleine OZ onder de aandacht te brengen. - Foto: Stan Verstegen

Het Franse merk Naïo is in Nederland zeer actief om haar Dino (foto) en de kleine OZ onder de aandacht te brengen. – Foto: Stan Verstegen

Ervaringen in prei

Bij prei werden de rijen per twee geschoffeld. Hier bleek dat de rij-afstand van 70 cm vrij breed was om door de camera als twee gewasrijen herkend te worden. Voor een betere herkenning zou de Garford-camera – die nu onder de robot hangt – nog hoger gemonteerd moeten worden.

Het preiveld kende sowieso wat aardappelopslag die plaatselijk ongeveer even groot was als de prei. Daar waar de opslag in het midden van de rijen stond, gaf dit geen probleem. Waar de opslag net naast de rijen prei stond, werd dit soms voor prei aangezien en deed de camera de schoffelbalk plots uitwijken naar links of rechts waardoor enkele preiplanten sneuvelden.

Lessen voor de toekomst

Om korte stilstanden van de robot te vermijden, is een goede gps-ontvangst essentieel. Zodra het signaal even wegvalt, stopt de robot. Verder is de vlakligging van het perceel belangrijk. Abemec gaat het komende jaar flink investeren in allerhande schoffelapparatuur die ze mee kunnen nemen op demotour. Ook installeren ze op de schoffelbalk nog een nulsensor voor een optimalere aansturing vanuit de camera.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin