Vollegrond

Achtergrond

Markt: witte kool 30-35 cent, rode het dubbele

Rode kool brengt nu 60 tot 70 cent per kilo op. Witte kool gaat weg voor 30 tot 35 cent. Dat is inclusief fust. “De vraag komt van alle kanten, dat is positief”.

“De huidige prijs voor sluitkool maakt het seizoen niet goed, maar wel minder slecht”, zegt Richard Kruijer van verkoopbureau Tuindersbelang in Warmenhuizen. Hij klinkt zichtbaar opgelucht, want aanvankelijk zag het er niet fraai uit. Corona werkte niet mee en de brexit ook niet. In januari kreeg de markt nog de kwalificatie ‘saai stil’, maar eind maart veranderde dat in ‘gevaarlijk stil’. “Totdat vanaf begin april de vraag toenam. Je moet export hebben om een hogere prijs te kunnen vragen en dat zagen we ook.” Een maand geleden zat witte kool rond de 30 cent per kilo en rode kool rond de 75 cent.

Eerste verse kool

Met de vakanties in het verschiet zullen vraag en aanbod in de eerste helft van augustus tijdelijk verminderen. Na half augustus is er weer kool nodig. Inmiddels wordt ook de eerste verse rode kool gesneden, voor hetzelfde geld als voor de rode kool uit de bewaring. Daarvoor is ruimte op de markt. Voor witte kool zijn de vroegste partijen ook gesneden. Vanaf volgende week zal het aanbod wat groter worden, als is het ook dan nog beperkt, verwacht Kruijer. De prijs zit op 30 à 35 cent per kilo, vergelijkbaar met die van het bewaarproduct.

De huidige prijs ligt boven de kostprijs, maar is (nog) te laag om dit seizoen te redden. - Foto: Joost Stallen
De huidige prijs ligt boven de kostprijs, maar is (nog) te laag om dit seizoen te redden. - Foto: Joost Stallen

Kool in het schap

Niet versneden sluitkool in de winkelschappen is op een uitzondering na allemaal biologisch van oorsprong, met stuksprijzen voor witte kool variërend van € 1,99 (Jumbo / Dekamarkt) tot € 2,39 (AH). Rode kool in de winkelschappen is zeldzaam. Dirk verkoopt de gangbaar geteelde variant voor € 1,19, Plus en AH hebben biologisch getelde rode kool voor € 2,39.

Prognose: handhaving huidig prijsniveau

Of registreer je om te kunnen reageren.