Vollegrond

Achtergrond

Markt: prijs broccoli hersteld, aanvoer rommelig

Met meer dan € 1,00 per scherm is de prijs voor (vrije) broccoli binnen enkele weken aardig hersteld. Het probleem zit in de onregelmatige aanvoer.

“Er is behoorlijk wat vraag naar broccoli”, vertelt Dick Bakker, brassicaspecialist bij The Greenery. Hij vervolgt dat het aanbod broccoli beperkt is. “Dat is bij onze telers zo, maar ook bij producenten in landen om ons heen. Dat geeft overspannenheid in de markt.” Zoals je vorig jaar bijna elke dag aardig kon voorspellen hoe groot de broccoli-aanvoer zou zijn, zo lastig is dat nu. Nog een punt is dat het aandeel ponders achterblijft.

Bakker is tevreden over de kwaliteit van de broccoli die hij voorbij ziet komen. “De kwaliteit is goed, maar de telers hebben er meer werk aan. Het percentage uitval is groter dan andere jaren.”

Naweeën grillig voorjaar

Telers zien dat de prijs van broccoli zich heeft hersteld, maar geven aan dat je dan wel broccoli moet hebben die tegen die betere prijs verkocht kan worden. “Er zijn weinig marktpartijen die product over hebben.”

Dezelfde bronnen geven aan dat de teelt met het huidige rustige zomerweer nu goed te doen is, maar dat de naweeën van het grillige voorjaarsweer nog steeds merkbaar zijn. Denk aan kwaliteitsproblemen als smet, schimmels, zonnebrand, en gele bloemetjes. Daarnaast is de oogstplanning nog steeds rommelig door gaten tussen opeenvolgende plantingen, of doordat plantingen in elkaar schuiven.

Prijzen in het winkelschap

Dekamarkt/Hoogvliet (acties): € 1,78 per kilo, Albert Heijn en Plus: € 1,98 per kilo, Jumbo: € 1,58 per kilo.

Prognose: prijs stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.