Vollegrond

Achtergrond

Markt: Weer nette prijzen voor witlof

Minder aanbod en een goede vraag naar witlof zorgen voor prijzen van ruim boven de € 2. Mogelijk dat de huidige prijspiek tijdelijk is, maar het ligt voor de hand dat de middenprijs op een mooi niveau blijft.

In de laatste marktanalyse van Groenten & Fruit voor witlof werd nog aangenomen dat het toen bestaande prijspeil tussen de 80 cent en € 1 voorlopig zou blijven, afgaande op het prijsverloop in de zomer in de voorbije jaren. Daar is dus niets van uitgekomen. De enige redelijke verklaring is dat het marktmechanisme zijn werk doet, vooral door een beperkt aanbod van witlof. Mogelijk dat ook het extreme weer in de afgelopen weken daarin nog een rol speelde, doordat daardoor de aanvoer van concurrerend (blad) niet altijd vanzelfsprekend was.

Gissen

Opvallend is verder de sterk oplopende prijs vanaf eind vorige week. Het is gissen wat daarvan de verklaring kan zijn: de extreme wateroverlast, de aanloop naar de Belgische nationale feestdag (21 juli). Wat de reden ook is, het ligt voor de hand dat de huidige prijsuitschieter, gevolgd zal worden door een vergelijkbare daling.

Wortelgroei wisselend

Een vaak gehoord argument voor het minder ruime aanbod van witlof is de beperkte wortelvoorraad. De huidige stand van zaken op de percelen met witlofwortels wordt door Sjaak Gerardts van adviesbureau Chicogrow aangeduid als ‘wisselend’. Dat betreft met name de laat gezaaide wortels, die hebben blootgestaan aan sterk wisselende weersomstandigheden. “Het is nog niet gezegd dat het topopbrengsten gaan worden”, aldus Gerardts. “De eerdere zaaisels, met rassen voor de vroege trek, groeien wel hard.”

In het winkelschap

De prijzen per kilo in de supermarkten lopen sterk uiteen. Bij Hoogvliet is de prijs € 1,58 (aanbieding), bij Jumbo en Plus € 1,90. Bij de Albert Heijn ligt de prijs op € 1,98 per kilo (los) of € 1.99 voor vier stuks in flowpack. Bij Coöp € 3,98(!).

Verwachting: piek is tijdelijk, daarna ruim boven de euro

Of registreer je om te kunnen reageren.