Vollegrond

Achtergrond

Markt: Prijsstijging witlof lijkt ten einde

In mei was sprake van een stijgende prijstrend waar begin juni abrupt een einde aan kwam. Sindsdien is de trend opnieuw stijgend, maar op een veel lager niveau. Een verdere prijsstijging lijkt er voorlopig niet in te zitten.

Begin mei zat het prijsniveau bij BelOrta voor de sortering Kort Grof tussen 60 en 70 cent en bij ZON rond 90 cent per kilo. Gedurende heel de meimaand was de trend van de prijsvorming een stijgende lijn tot eind mei met prijzen van € 1,80 bij ZON tot € 2,04 bij BelOrta en € 2,06 bij REO Veiling.

Prijsverval

In de eerste (zeer warme) week van juni was het prijsverval zeer groot met op 4 juni prijzen van 77 cent bij ZON, 48 cent bij BelOrta en 43 cent bij REO. Daarna herstelde de prijsvorming zich met wat horten en stoten tot een prijs van € 1,30 op 30 juni bij BelOrta en € 1,25 bij REO. Bij ZON kwam op 5 juli met een prijs van € 1,20 een einde aan de stijgende prijsvorming. Deze week zitten de prijzen tussen 80 en 90 cent.

Kleine schommelingen

In de afgelopen twee jaar stegen de prijzen in juli geleidelijk. Vorig jaar ging dat in de eerste drie weken nogal rigoureus om daarna ook weer snel te dalen tot zeer lage prijzen half augustus. In 2019 hield de stijgende trend tot begin augustus aan. Het blijft koffiedik kijken hoe de prijsvorming dit jaar in juli zal ontwikkelen, maar kenners schatten in dat het een beetje blijft voortkabbelen op het huidige prijsniveau met kleine schommelingen naar beneden en naar boven toe.

Witlof in de supermarkt

Dekamarkt heeft deze week een actie met los witlof voor € 1,58 per kilo. Dirk rekent voor los witlof € 1,78; Plus en Jumbo € 1,90; Hoogvliet en Albert Heijn € 1,98.

Prognose: Voortkabbelende prijsvorming op huidige niveau

Of registreer je om te kunnen reageren.