Vollegrond

Achtergrond

Markt: Preiprijs onder druk

De prijsvorming voor prei voor de klok zit op een glijdende schaal. Dat geldt in ieder geval voor vrij product bij The Greenery en bij veiling ZON. Veiling REO doet het relatief beter.

De neerwaartse trend begon in de eerste helft van juni, vanaf de aanvoer van de vroege prei. Daarbij valt op dat de prijsvorming op veiling REO beter overeind blijft dan bij The Greenery en bij ZON. Overigens is het huidige niveau geen uitzondering, want een jaar geleden was het eind juli vergelijkbaar. Wel trok toen de prijsvorming vanaf weer overtuigend aan.

Vlotte groei en schot

Wat betreft de huidige stand van zaken wijzen bronnen op het relatieve gemak waarmee alle gewassen groeien, geholpen door voldoende neerslag. Dat maakt dat het aanbod aan groenten royaal is, en dat in een periode dat Nederland massaal op vakantie is. Voor een gewas als prei is dat niet bevorderlijk. Voor prei komt er nog bij dat het koude voorjaarsweer veel prei tot schot heeft aangezet. Dat dwingt tot tijdig rooien. Veel van die schieterprei is inmiddels weg, maar is ook nu nog aan de orde.

Meer prei

Verder is er – aangespoord door de prijsvorming in 2020 – een behoorlijke uitbreiding van het areaal. Dat betreft uiteraard niet alleen zomerprei. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek staat er dit jaar 2.460 hectare prei, dat is 190 hectare meer dan vorig jaar (2020: 2.270 hectare). Ook opvallend is het aantal bedrijven met prei: dat waren er vorig jaar 280, en dit jaar 290. Die uitbreiding zou vooral zitten bij telers die niet bij een veiling zijn aangesloten. Is deze prei bovendien al ondergebracht bij afnemende partijen, ligt het voor de hand dat er voor deze partijen minder noodzaak is voor bijkopen op de veiling. De areaaluitbreiding is bovendien niet uitsluitend een Nederlandse aangelegenheid; ook elders in Europa is er meer prei geplant.

In het winkelschap

De prijsvorming in het winkelschap is ‘voor elk wat wild’. Hoogvliet: € 1,98 per kilo. Coöp: 33 cent per stuk, Plus 40 cent per stuk, en AH en Jumbo 65 cent per stuk.

Verder valt de prijsgeschiedenis in het winkelschap voor prei op. Op supermarkscanner.nl wordt per week de middenprijs bij alle supermarkten bijgehouden in 2021, in vergelijking met 2020. Kennelijk hebben ze allemaal goede redenen om dit jaar aanzienlijk meer voor prei te vragen dan in 2020.

Prognose: Prijsvorming nog onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.