Vollegrond

Achtergrond

Markt: Peenhandel wacht op meer vraag

De peenhandel is heel kalm. De vakantieperiode is niet ineens voorbij en het aanbod wordt alleen maar groter.

Van alle kanten worden wortelen aangeboden. En het is niet merkbaar dat neerslag voor remming in aanvoer zorgt. Aan de andere kant is de vraag er simpelweg niet. Er zijn wat containers voor Afrika geladen, maar het loopt (nog) niet storm. De verwachting is wel de export gaat komen, maar ‘wachten duurt altijd lang’.

Het prijsniveau voor overzeese B-peen ligt rond € 14 tot € 15 per 100 kilo. Een jaar geleden was het aanbod peen beperkt en daardoor duur, waardoor Afrikaanse landen uitweken naar goedkopere en mindere kwaliteit peen uit onder andere Marokko. Hopelijk lokt het huidige lagere prijsniveau meer vraag uit. De vrije handel is flinterdun. Er wordt wel contractwerk gereden.

Goede kwaliteit en kilo‘s

De kwaliteit van de vroege peen is prima en blijft met het groeizame weer doorgroeien. Waar vorig jaar 600 kilo per kist van het land kwam is dat nu 700+ kilo per kist. Dat is mooi, maar zet momenteel druk op de markt. De prijzen zijn vergeleken met een paar weken geleden dan ook gehalveerd. Voor biologische peen is het verhaal hetzelfde. De vraag naar vrije peen is beperkt.

Prognose: prijs zakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.