Vollegrond

Achtergrond

Markt: Meer aanbod vroege peen, iets prijsdruk

Prijzen zakken in de eerste volle week van juli naar € 27,00 tot € 28,00 voor de vrije B-peen.

In Zeeuws-Vlaanderen staat de peen op de koude grond er florissant bij. Zeker in vergelijking met het afgelopen seizoen staat de telers een topoogst te wachten. Ze hebben niet hoeven beregenen voor een prachtige opkomst. Weliswaar is het in het voorjaar heel lang koud geweest, maar de wortelen halen het wel in.

De telers verwachten er rond 20 juli de eerste percelen te kunnen gaan oogsten. Anders dan graan, graszaad en plantuien zijn de wortelen hier behoorlijk op normaal groeischema.

Redelijke hectare-opbrengsten in Limburg

In Limburg wordt nu volop vroege peen gerooid, al valt daar veel regen. De hectare-opbrengsten zijn er redelijk te noemen, variërend van 35 ton/ha tot 50 ton/ha, al naar gelang de bodemgesteldheid. De kwaliteit van de peen is ronduit prima, ook qua maat.

De prijs hing tot en met week 26 rond € 30,00 per 100 kilo. Dat zal in de eerste volle week van juli zakken naar € 27,00 tot € 28,00 voor de vrije B-peen. Prijsdaling is het gevolg van wat ruimere aanvoer. Aan de andere kant gaat het hier nog om erg vroege percelen, sommige telers wachten nog even om wat meer kilo’s te kunnen rooien.

Prognose: lichte prijsdaling.

Of registreer je om te kunnen reageren.