Vollegrond

Achtergrond

Markt: Peenhandel is kwestie van import

Nu de B-peen en schaaltjespeen uit bewaring op zijn (enkele laatste partijtjes brachten nog € 35,00 op) en er alleen wat grove sortering beschikbaar blijft, moet de handel zich voorzien van product uit het buitenland.

Voorlopig gaat het om hoofdzakelijk wortelen nieuwe oogst uit Spanje en Frankrijk. De prijs is uiteraard hoger dan de afgelopen weken werd betaald voor bewaarpeen en ligt op € 43,00 tot € 45,00 per 100 kilo, gewassen, in big bags geleverd franco Nederland of Duitsland. Tot op heden is er voldoende aanvoer, ook uit Italië is wel peen beschikbaar.

Eerste vroege peen vanaf 21 juni

De prognose is dat vanaf 21 juni het rooien van de eerste vroege peen kan beginnen in Limburg, afhankelijk van de stand van het gewas. Net als bij de uien en aardappelen ligt ook de groei van de peen achter op schema, naar schatting tien tot twaalf dagen. De eerste peen van de hoofdoogst wordt over een week of vijf in het Zuidwesten verwacht.

Biopeen is momenteel alleen voorhanden via import. Deze is afkomstig uit Israël, Spanje en Portugal. Ook Frankrijk komt in dit segment op de markt.

Prognose: Prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.