Vollegrond

Achtergrond

Markt: Slechte productie haalt saldo broccoli onderuit

Het zeer matige weer van dit voorjaar laat zich nog steeds gelden bij broccoli. De (week)prijzen zijn met rond een euro per kilo niet verkeerd, maar de producties zijn zeer matig. Per saldo kost broccoli telen nu geld.

Het overgrote deel van de broccoli die nu geoogst wordt, ligt onder een stuksgewicht van een pond. Maar juist die ponders heb je wel nodig om aan een aanvaardbare productie te komen. Bovendien is niet alles oogstbaar, door kwaliteitsproblemen als bloeiers, geelverkleuring en zelfs smet. Het maakt dat nagenoeg alle broccoli die gesneden wordt, nodig is om de contracten vol te maken en om te voldoen aan leverafspraken. Het maakt dat de broccoliprijs op de vrije markt en voor kortlopende contracten snel oploopt, vooral voor de grotere schermen. Maar weer geldt: je moet dat product dan wel hebben.

‘Ouderwets zuinig’

Teler René Verdonk in Wervershoof spreekt over “een ouderwets zuinige start” in vergelijking met de laatste jaren. Vanwege de achterblijvende groei en vanwege de matige kwaliteit. “De planten zijn licht en niet al te sterk, maar je probeert er alles aan te doen om toch zo veel mogelijk productie te halen. Daarmee zoek je de grens op. Dan komt er snel beroerdigheid in waar je niet op zit te wachten.”

‘6 ton’

Zijn collega Maarten Botman, eveneens in Wervershoof, gaat nog een stapje verder. Hij noemt de situatie dramatisch. “Ik had niet altijd de mogelijkheid om te planten, her was koud, er was veel neerslag, waterschade, hitte, en vorige week weer veel neerslag. Naast de achterblijvende groei en de al aanwezige kwaliteitsproblemen, veroorzaakte dat ook nog smetplekjes. Als je in een normaal voorjaar 12 ton per hectare haalt, zit je nu op 6 ton. Het beeld wordt nu gelukkig langzaam wel wat beter.” Botman schat dat bijna 25 procent van het areaal is gesneden. “Met een middenprijs van misschien 75 cent en een halve opbrengst. De sector krijgt een harde klap te verduren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.