Doorgaan naar artikel

Markt: Bloemkool slecht geprijsd

Sinds begin deze maand staat de prijs voor bloemkool onder druk. Het product brengt op de vrije markt zo’n 40, 45 cent per stuk op.

De bloemkool komt nu van het staartje van de relatief dure pottenteelt, maar de kosten zijn lang niet goedgemaakt. Volgens een betrokkende bij de teelt heeft dat mede te maken door de matige kwaliteit van de kool. Dat is nog een gevolg van het koude voorjaar. Volgens hem is er wel wat handel, maar onvoldoende om de prijs echt omhoog te krijgen. Aan een te grote aanvoer ligt het zeker niet, want daarmee is het, in tegenstelling tot vorige week, nu relatief rustig. De vraag is wat de prijs zal doen. Er zou mogelijk sprake zijn van een aanvoergat bij de overgang van de potten van 6 centimeter naar de potten van 4 centimeter, en naar de overgang naar de gewone kluitplanten. In ieder geval is gunstig dat de kwaliteit aan het opknappen is. Daar staat weer tegenover dat er in deze periode weer wat telers bijkomen die bloemkool gaat snijden en dat volgende weken veel contracten met retail ingaan. Dat maakt de prijsverwachting ongewis.

Doorn in het oog

Dure potbloemkool, die vervolgens niet wordt betaald. Het is teler Hans Vlaar in Andijk een doorn in het oog. Met name een bedrijf als Jumbo staat vooraan in de rij als het gaat om “zo goedkoop mogelijk inkopen”, stelt hij. “Bloemkool ligt er nu voor € 1,99 per stuk en zie wat ze voor die kool betalen.” Ze roepen dat ze voor hun klanten de goedkoopste willen zijn, maar ze laten hun toeleveranciers daarvoor bloeden.”

Vlaar en zijn broer hebben een bedrijf voor gangbare bloemkool en voor biologische bloemkool. Volgens hem is Jumbo ook niet te bewegen om biologische bloemkool in hun schappen te leggen. “Want die kool kunnen ze niet voor € 1,99 in de winkel leggen. Ze kunnen dat natuurlijk wel, maar ze willen er niet voor betalen. Jumbo maakt de dienst uit en beslist voor haar klanten dat biologische bloemkool te duur is. Dan doe je je klanten tekort.”

Week 25

Nog een pijnpunt voor Vlaar is het al genoemde moment waarop de retail overstapt naar levercontracten voor Nederlandse bloemkool. Tot dat moment zijn alle telers overgeleverd aan de grillen van de vrije markt en aan de import van bloemkool uit Spanje. Volgens Vlaar gaat die Spaanse aanvoer steeds langer door, ten koste van 2000 kilometer enkele reis per vrachtwagen. “Terwijl je vanaf week 15 ook goede binnenlandse bloemkool kan krijgen. Kiezen voor Nederlands product scheelt flink in de milieubelasting en dan is de afzet van winterbloemkool ook gewaarborgd. Hetzelfde patroon zie je in de herfst, als retail het Nederlandse aanbod laat vallen ten gunste van buitenlands aanbod. Waarom kiest de retail niet voor voor bloemkool uit de regio, aangevuld met Spaanse bloemkool als dat nodig is? Antwoord: De inkopers vinden onze bloemkool alweer te duur en de klanten wordt niets gevraagd.”

In het winkelschap

Jumbo vraagt € 1.99 voor een bloremkool, evenals Plus. AH is tevreden met € 1,59, Dekamarkt met € 2,39. In vergelijking met een jaar geleden liggen deze prijsniveaus een stuk lager. De gemiddelde retailprijs was in de week van van 8 juni 2020 (week 24) € 2,82, dit jaar ligt de middenprijs op € 1,89. Tot nu toe was bloemkool dit jaar het duurst in week 20 (€ 2,31). Vorig jaar lag de piek in week 21 met een gemiddelde retailprijs van € 2,90 (bron: supermarktscanner.nl).

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin