Vollegrond

Achtergrond

Markt: Aspergeprijzen toch nog onderuit

Verwacht was het niet echt, maar tegen het einde van het aspergeseizoen zijn de prijzen toch nog onderuit gegaan. De vraag nam af, terwijl de aanvoer juist toenam.

De oorzaak van de niet meer verwachte dip zal duidelijk zijn: de stijgende temperaturen van 25 graden en meer hebben geleid tot een toch nog wel flinke stijging van de aanvoer. Tegelijkertijd zorgen die stijgende temperaturen ervoor dat asperges bij de consument plaatsmaken voor de barbecue en, hoewel het wel kan, liggen daar niet zo snel asperges op.

Daarnaast trok ook de retail niet meer zo hard aan asperges en daarmee zijn de enigszins tegenvallende laatste drie weken van het seizoen wel verklaard. Telers blikken terug op een goed seizoen, maar voor diegenen waarbij de productie vooral later in het seizoen pas goed op stoom kwam, is het toch een tegenvallend seizoen geweest.

ZON fruit & vegetables

Eind mei lag het prijsniveau voor de sortering AA X-Wit bij ZON fruit & vegetables nog net onder de € 5 per kilo, maar in juni ging de prijs geleidelijk naar beneden. Die dalende trend bereikte op 15 juni haar dieptepunt met een prijs van € 1,54. Sindsdien gaat het weer in opwaartse richting tot een prijs van € 4,83 op 22 juni.

The Greenery

Bij The Greenery werd op 28 mei voor de klok een prijs van € 4,95 per kilo betaald. Op 16 juni werd de laagste prijs van € 1,70 genoteerd, op 22 juni is de prijs weer geleidelijk opgeklommen tot 4,45.

Aanvoer ZON

In week 20 piekte de aanvoer van alle losse sorteringen met 160 ton. In de twee weken daarna kwam de aanvoer uit op 112 en 102 ton en in week 23 – de week van 7 juni – was het effect van de warmere omstandigheden merkbaar met een aanvoer van 147 ton. Vorige week bleef de teller steken op toch nog bijna 96 ton.

Asperge in de supermarkt

Jumbo hanteert deze week volgens supermarktscanner.nl een prijsstelling van € 7,98 per kilo, net als Dekamarkt en Dirk. Bij Hoogvliet is de consument met een prijs van € 5,98 per kilo een stuk goedkoper uit. Bij Coop en Jan Linders liggen de prijzen met € 8,78 en bij Plus met € 8,80 juist een stuk hoger. Voor Albert Heijn zit het seizoen erop, want op de website zijn geen prijzen voor verse witte asperges meer te bekennen.

Of registreer je om te kunnen reageren.