Vollegrond

Achtergrond

Markt: Prijs witlof valt tegen

De witlofprijs is in maart en april niet weggezakt naar het zeer lage niveau van enkele tientallen centen per kilo, zoals dat in andere jaren wel is voorgekomen. Daarmee is echter het positieve nieuws op.

Met een positieve kijk zou je kunnen zeggen dat de huidige witlofprijs gewoontjes is: op een vergelijkbaar niveau als de afgelopen jaren. Alleen vorig jaar was daarop een uitzondering, met de kanttekening dat de prijs toen tot half maart – het moment van de coronacrisis – ook niet geweldig was.

Koude remt vroege wortels

‘Heel gewoontjes’ is ook volledig tegengesteld aan wat je nu zou mogen verwachten. De wortelvoorraden zijn niets te groot. En plannen om het aanstaande najaar al vroeg over nieuwe wortels te beschikken, zijn nu al mislukt door het koude weer. Zaaisels die de afgelopen weken in de grond zijn gegaan, hebben amper of niets gedaan. Het huidige weer zorgt er ook voor dat het aanbod van andere groenten van eigen bodem schraal is, of dat het begin van de oogst wordt vertraagd. De huidige achterstand is voor veel gewassen 10 tot 14 dagen.

Oorzaken prijsdaling onbekend

Wat zou de oorzaak van de matige prijs dan kunnen zijn? Wat betreft de coronasituatie is er amper wat veranderd, met een grotendeels gesloten horeca. Het enige wat je kunt bedenken is dat de door corona aangejaagde focus op gezondheid en gezond eten wat is weggeëbd. Maar is dat een overtuigend argument?

10% meer

Blijft over dat het aanbod ruim is ten opzichte van de vraag naar witlof. De aanvoercijfers voor de klok op veilingen Reo, Belorta en The Greenery in april 2020 en in april 2021 geven enige richting als de belangrijkste sorteringen worden opgeteld. Voor de ene veiling was het volume in april dit jaar wat lager dan vorig jaar, bij de andere juist andersom. Per saldo blijkt dat de aanvoer in april 2021 ruim 10% hoger is in vergelijking met april 2020. Gezien de huidige wortelvoorraden kan het dan niet anders dan dat de prijs een keer omhoog moet. De vraag is wanneer.

Prognose: voorlopig matige prijzen voor witlof.

Of registreer je om te kunnen reageren.