Doorgaan naar artikel

Markt: Prijs sluitkool verbetert iets

Vergeleken met de afgelopen periode gaat het wat beter met de prijs voor sluitkool. Voor denekool in maat 36 wordt 33 cent per kilo gevraagd, geeft Martin Bolhuis aan, voor rode kool 60 cent.

Vraagprijzen zijn nog geen verkoopprijzen, maar het geeft wel aan dat de markt de laatste weken enigszins is verbeterd. Het verandert overigens niets aan de vrees dat 2020/2021 prijstechnisch gezien de boeken in zal gaan als ‘slecht’. Of er moet zich de komende maanden nog een opleving in de vraag aandienen, want ook dat kan nog gebeuren, leert de soms turbulente marktgeschiedenis voor sluitkool.

Europa-brede vraag

De vraag komt uit heel Europa, en is op een redelijk niveau. Polen was de afgelopen weken goed aan de markt voor de snijderij en voor de verse markt. De komende weken zal de vraag iets minderen, verwacht Bolhuis, omdat een (klein) deel van de verse markt ingevuld gaat worden met de allereerste verse kool van eigen bodem. “Onze kool is nu voor de snijderij in Polen, we hopen hun versmarkt er ook nog even bij te houden. De handel naar de VK blijft wat achter, dat betref met name witte kool voor de productie van coleslaw. Een verklaring is dat de consumptie van coleslaw in hoge mate afhangt van de temperatuur.

Rode kool doet het nu netjes, voor witte kool valt er nog wel wat goed te maken. - Foto: Groenten & Fruit

Rode kool doet het nu netjes, voor witte kool valt er nog wel wat goed te maken. – Foto: Groenten & Fruit

Regen houdt plantingen op

De weersomstandigheden, hoofdzakelijk gedomineerd door grote hoeveelheden aanhoudende neerslag, dragen eraan bij dat de start van het nieuwe seizoen moeizaam verloopt. Partijen planten die eind april zijn geleverd, staan nog steeds in de koelcel in afwachting van acceptabele veldomstandigheden. “De achterstand is uiteraard niet overal even groot”, aldus een insider, “maar reken maar op twee tot drie weken vertraging, in de hand gewerkt door de aanhoudend lage temperatuur.” Van een verontrustend situatie is volgens hem geen sprake. “Vroeger werd er vaak pas in de tweede helft van mei/begin juni geplant, nu gebeurt dat gemiddeld een maand eerder. De oogstperiode is echter niet naar voren verschoven, waardoor de kool steeds rijper in de cel terecht komt. Later planten is om die reden dus geen probleem, voor het plantmateriaal zou het wel goed zijn als ze uit de koeling kunnen.”

Prognose: prijs blijft stabiel.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin